bit će i mise ondje

Radosna vijest za vjernike: Završeni radovi na obnovi oltarnog prostora kod Kamenitih vrata

Skinuta zaštitna ograda ispred svetišta Majke Božje od Kamenitih vrata
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
12.08.2021.
u 16:37

U nedjelju, na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije, na Kamenitim vratima u osam sati bit će sveta misa

Nakon pet mjeseci radova obnovljen je i uređen, na radost mnogih vjernika, oltarni prostor kod Kamenitih vrata. Ondje će se usto u nedjelju, na blagdan Velike Gospe, u osam sati slaviti misa, a u 7.30 molit će se krunica.

"Danas najpoznatija i jedina sačuvana stara gradska vrata su Kamenita vrata, a pretpostavlja se da su podignuta 1266. godine.Budući da su Kamenita vrata povijesno-urbana i javna vjerska znamenitost, hodočasničko mjesto za mnoge Zagrepčane i ljude dobre volje, ali i spomenička zanimljivost za turiste koji posjećuju Zagreb, u ožujku 2021. Grad  (investitor) pristupio je redovitoj obnovi i uređenju oltarnog prostora koje je potrajalo sve do srpnja", stoji na stranicama Zagrebačke nadbiskupije.

Prije sanacije kovane željezne ograde, kako stoji u izvješću Ureda za prostorno uređenje, te popravka oštećenih dijelova zida, izvršena su konzervatorska istraživanja. Zatim se pristupilo skidanju stare boje s ravnih ploha zida, vijenaca, svoda i kovane željezne ograde te je učinjena profilacija na zidovima niše. Prilikom radova zahvalne pločice ostale su netaknute, a kovanoj ogradi vraćena je izvorna boja te su na njoj pozlaćeni cvjetni elementi te kruna i Marijin monogram.

"I 290 godina nakon požara i početka štovanja Gospe, na Kamenitim vratima i dalje svaki dan odjekuje molitva i pale se svijeće. Tako svakoga dana u 12 sati na Kamenitim vratima moli se da Gospa čuva u Zagrebu i Domovini sve obitelji, svako dijete, sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe i beskućnike od potresa, širenja Covid-19 i od svakog drugog zla", navode iz nadbiskupije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije