Ne smije biti deblja od dva i pol centimetra. I mora biti pravokutnog oblika. To je tek dio specifikacija koju je odobrilo Ministarstvo poljoprivrede za recept po kojem se radi rudarska greblica. Nakon 15 mjeseci papirologije, ta je poslastica dobila oznaku zemljopisnog podrijetla, što znači da će se moći proizvoditi isključivo u Rudama i okolnim selima Cerju, Kotarima, Braslovju, Prekrižju Plešivičkom te Manjoj Vasi. To je prvi zaštićeni gastroproizvod u Zagrebačkoj županiji, a postupak su inicirali članovi udruge Rudarska greblica.
– Zaštitom se više neće događati da se na tržištu pod imenom rudarske greblice pojavljuju one koje nisu certificirane jer će informacije o izvornoj biti transparentne i kontrolirane, a potrošači dovoljno informirani o proizvodu koji kupuju – kaže Andrejas Nikl, predsjednik udruge.
Kupac će moći originalnu greblicu prepoznati po oznaci Ministarstva poljoprivrede koja mora biti istaknuta na deklaraciji proizvoda ili na njegovu pakiranju. Svi proizvođači greblice sad će biti obvezni sklopiti ugovor s certifikacijskim tijelima koja je ovlastilo Ministarstvo poljoprivrede kako bi se kontrolirala svaka faza njezine pripreme, proizvodnje i stavljanja na tržište. Zasad će greblicu kao jedini certificirani proizvođač na tržištu nuditi tek Niklova pekarnica. Sljedeći je korak zaštita na razini Europske unije, u društvu 1592 proizvoda, od čega Hrvatska ima 18 zaštićenih te pet proizvoda u postupku registracije.