Arhitektura

Šarena kuća nastaje kao inat betonskoj gradnji

'29.08.2011.Lopudska, Zagreb-Umirovljenik Miljenko Marinic koji je kupio zapustenu kucu u Lopudskoj 1 u zagrebackom naselju Sigecica i sad je sam  uredjuje u svom neobicnom stilu. Photo: Boris Scitar/
'Boris Scitar/PIXSELL'
29.08.2011.
u 15:24

Ideja Miljenko Marinić inspiraciju za svoje neobično zdanje pronalazi i na Jakuševcu

Starinski drveni natpis "Lopudska vulicza", ruža vjetrova na ogradi, raskošan ulaz od indijanskih i kamenih stupova, neobične žardinijere ispred ograde, gipsani šareni odljevi i šareni ukrasi od pločica upast će u oko slučajnom prolazniku koji šetajući Trnjem među betonskim zgradama prođe pokraj jednokatnice omeđene ogradom i grmljem u Lastovskoj ulici na kućnom broju 1.

Ni u dvorištu ova nesvakidašnja čarolija ne prestaje. Antička fontana u kojoj je zasađena trava, drvena zjenica s klupicom okružena vazama neobičnih boja i oblika... Ova jedinstvena kuća, koja je završila i kao primjer "urbanih fenomena" u knjizi arhitekta i sociologa Fedora Kritovca, životno je djelo i hobi umirovljenog pravnika Miljenka Marinića.

Posvetio joj osam godina

– Vizija mi se pojavila jedne večeri dok sam sjedio u vrtu. Odjednom je neki glas u meni progovorio: "Miljenko, ta je kuća sagrađena 1937. godine, ne smiješ to rušiti." Ta noć bila je prijelomna. Otad sam život posvetio gradnji ove kuće, a dodajem, oduzimam, prekrajam na njoj već osam godina – kaže ovaj 70-godišnji samac koji u tom neobičnom zdanju i živi.

Moderna arhitektura i izgled betona na novim zgradama ne sviđa mu se, kaže, a kuća je nastala u inat zgradama koje mu izgledaju kao bezvezne "kutije šibica". Svaki detalj, poput žardinijera ili zidnih ukrasa, izrađuje sam ili ih posebno izabire – na Jakuševcu. Tamo pronalazi sitnice poput ukrasnih odljeva, vaza... te ih sam montira na zid ili ogradu oko kuće. Pomažu mu i prijatelji koji mu poklanjaju materijale.

Ideje iz glave

– Kada sam kuću kupio, bila je trošna i puna starih, trulih letava i lešina, a vrt i dvorište oduševili su me. U urbanističkom uredu rekli su mi da je mogu dograditi – kaže. Gdje nalazi inspiraciju za svoj "dom iz bajke", pitali smo ga. U glavi, odgovara spremno ovaj pomalo ekscentrični umirovljenik.

– Ne listam knjige i časopise, nego zatvorim oči i nekakva vizija, slika u mojoj "žutoj minuti" pojavi mi se u glavi – kaže i dodaje da je planira dovršiti sljedeće godine.

U knjizi "Otkrivanje grada" nedavno preminuli Fedor Kritovac, čija su glavna preokupacija teme urbanog krajolika, u osvrtu na Marinićevu kuću kaže kako je njezin tvorac "poticaj poznatim i nepoznatim vrtlarima grada koji kao čarobnjaci pretvaraju ostatke tla između asfalta i betona u začudne cvjećarnice i rasadnike umijeća i dobrih ideja".

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Idler 3
Idler 3
22:51 29.08.2011.

Malo pojašnjenje autorici članka - ovo ni Trnje neg Siga....to kaj je u pitanju općina Trnje ne znači kak to automatski i jest Trnje !!! Inače pozdrav i Trnjanima i Sigečanima !!!

DS
dado_sine
11:18 31.08.2011.

Kao rođeni Trnjan moram izjaviti \"SIGA JE TRNJE\". Tko ne vjeruje neka provjeri na službenim stranicama Grada Zagreba. Dakle, stari grafiti iz 80-ih godina prošlog stoljeća su postali stvarnost prije nekih 15-ak godina. Nego, poruka autorici teksta... znala je onaa da ulica nosi ime nekog otoka, ali nikak\' se sjetit kojeg ??!!! E pa, NIJE Lastovska NEGO sami kut Rapske, Kornatske i Lopudske. Kuća je legendarna, doduše lik tamo živi u totalnom raspadu, ali barem ima dobri duh Zagreba i neka ga Bog poživi. Uzgred, Lastovska je na Savici (isto dio Trnja za neupućene).

TR
trnjanac
06:59 01.09.2011.

kad zivis sam onda imas puno zutih minuta , sve je u redu...... budemo dosli na otvorenje na godinu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije