Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Festival povijesti

Seljačka buna i tajne Leonarda da Vincija na Kliofestu

storyeditor/2024-05-07/PXL_070524_114175890.jpg
Matija Habljak/PIXSELL
07.05.2024.
u 15:00

Bogat program s brojnim tribinama, okruglim stolovima i predstavljanjima knjiga do petka u NSK nudi manifestacija posvećena povijesti, a u njemu su i atraktivne radionice za učenike

Barbara Celjska, kraljica Marija, krvnik Valentin, barunica Vranyczany, poštar Blaž, šnelfotograf Miljenko i gradonačelnik Adolf pl. Mošinsky, poznati likovi iz Muzeja grada Zagreba, "oživjeli" su danas kako bi sudjelovali na otvaranju Kliofesta. Jedanaesto izdanje Festivala povijesti organizira se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, donosi bogat program ispunjen tribinama, okruglim stolovima i predstavljanjima publikacija, a prikazat će se i dva poljska filma te održati mali znanstveni simpozij.

POVEZANI ČLANCI:

Okrugli su stolovi posvećeni obljetnicama, primjerice 500. godišnjici smrti Marka Marulića te 150. godišnjici početka rada modernoga Sveučilišta u Zagrebu, a dio programa namijenjen je i učenicima osnovnih i srednjih škola. Tako ih sutra od 15 sati u glavnome holu NSK očekuje niz radionica, poput one na temu Seljačke bune i svakodnevnog života u feudalnom razdoblju na kojoj će se baviti replikama povijesnog oružja i kreirati skulpture Matije Gupca. "Povijesni detektivi" otkrivat će pak iz kojeg vremena potječu dokumenti, a u programu su i radionice posvećene Anni Frank te Leonardu da Vinciju i njegovim izumima, pri čemu će, primjerice, sudionici morati riješiti zagonetku samoodrživog mosta. U caffe baru Spunk sutra u 19 sati organizira se i Kliotest, kviz povijesne tematike. Središnji dio festivala održava se na dvije pozornice u NSK, nekoliko je promocija u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, a manifestacija će se u petak zatvoriti dodjelom nagrada povjesničarima.

storyeditor/2024-05-07/PXL_070524_114175890.jpg
1/5
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije