Carsko povrće

Štovali ih Rimljani i Grci, obožavaju ih i Trešnjevčani: Na plac stigle prve šparoge iz Slavonije

storyeditor/2022-02-25/sparoga_2.jpg
26.02.2022.
u 08:00

Stručak prvih šparoga na placu stoji 25 kuna

Među starim je Grcima štovana kao biljka posvećena božici ljubavi Afroditi, a Rimljani su je zvali "carskim povrćem" jer je bila rado viđena namirnica na meniju vladara. Njezino veličanstvo divlja šparoga, nutritivno vrijedna biljka iz porodice ljiljana, ranije nego ikad stigla je na Trešnjevačku tržnicu, uvjerili smo se za jučerašnjeg obilaska placa.

– Šparoge su ubrane kod Vinkovaca. Ne pamtim da smo ih ikada brali ovako rano – ponosno nam svoj "ulov" pokazuje kumica te dodaje da stručak stoji 25 kuna.

Sudeći po redu koji se stvorio pred pultom, izgleda da je šparoga i danas podjednako obožavana kao i u antici. A kako i ne bi bila kada šalica svježih šparoga ima samo 43 kalorije pa je idealna i za one koji žele smršavjeti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije