Umirovljenik Ivan Kralj sastojke za većinu svojih obroka nabavlja na tržnici na Savici, a posebno prati cijene povrća.
Sastojci:
0,6 kilograma junećeg mišića – 30 kn
1 glavica luka – 2 kn
1 mrkva – 2 kn
2 krumpira – 3 kn
sol, papar, vegeta
zamrznute mahune – 15,60 kn
Prilog:
zelena salata – 10 kn
Cijena namirnica za mahune s junećim mišićem, pire krumpirom (za četiri osobe) i salatom – 72 kune.
Postupak:
Meso narežite na kockice i lagano pirjajte na luku i ulju oko dvadeset minuta. Kada se meso ispirja, u lonac dodajte zamrznute mahune i narezanu mrkvu te kuhajte na vodi još desetak minuta. Dok se jelo kuha, dodajte klasične sastojke, sol, papar i vegetu. Začinite po vlastitom ukusu. Ovo jelo dosta je gusto i hranjivo, a sjajan prilog bit će pire krumpir.
Dva veća krumpira očistite, narežite i kuhajte 15-ak minuta u zasoljenoj vodi. Nakon što se krumpir skuha, začinite ga solju, margarinom i uljem te ga omekšajte. Umirovljenik Ivan Kralj posjećuje tržnicu na Savici svakoga dana, a raduje ga kupnja svježih namirnica, osobito voća i povrća. Pri kupnji mu je, osim svježine, jako važna i cijena pa prati njihovo kretanje. Kao iskusnog kupca, kaže, teško ga je prevariti.
Ovaj bi ručak mogao izgledati i ovako: 30 dag mišića = 15 kuna 3 mrkve = 6 kuna malo mljevene paprike umjesto onog otrova, a ostalo isto. Cijena: 61 kn