Branimirova će tržnica nakon punih 80 godina dobiti novo ruho, i to prema željama kupaca, trgovaca i turista koje su iz Zagrebačkog holdinga pitali kakav plac žele. Prema istraživanju u kojemu je sudjelovalo oko 550 ljudi, Branimirac bi trebao postati moderna tržnica na kojoj će se prodavati, kušati i pripremati isključivo domaća hrana iz ekouzgoja.
Hrana iz cijele Hrvatske
Kako će u konačnici plac izgledati, javnosti još nije poznato jer je tek napravljen idejni projekt. Prema njemu, plan je ispod tržnice napraviti podzemnu garažu, na istočnom dijelu bio bi prostor za ugostiteljstvo i gastronomsku ponudu iz svih krajeva Hrvatske, a jedna je od ideja i da se za promet zatvori Kružićeva ulica koja razdvaja Trg kralja Petra Krešimira IV. te da se on i plac spoje u cjelinu.
– Promet na Branimirovoj tržnici posljednjih je godina jako pao, pa je ona i ispala s ljestvice top tržnica prema broju zakupaca i nije na listi na kojoj su Dolac, Kvatrić, Trešnjevački plac, Jarun, Špansko i Gajnice – kaže Miroslav Pupić Bakrač, glasnogovornik Tržnica. Dodaje da postoje planovi za preuređenje tržnice i njezino brendiranje u seljačku, domaću tržnicu, čime će ona zasigurno opet postati jedna od omiljenih.
Da je Branimirac i izgledom i ponudom pregazilo vrijeme, smatraju i ispitanici u istraživanju, od kojih se njih oko 80 posto izjasnilo da bi tržnica trebala postati prepoznatljiva baš po domaćoj ponudi. Tako navode da bi na placu sve trebalo bilo autohtono i da na njemu smiju prodavati samo kumice i OPG-ovi, kojih u Hrvatskoj ima 2200.
Trebao bi raditi i popodne
– Tržnica bi se razlikovala od ostalih jer bi se nudili pretežito domaći, ekološki proizvodi, čime bi Zagreb postao prvi grad koji će objediniti ponudu malih, ekoloških proizvođača i uzgajivača te im osigurati idealno mjesto za plasman proizvoda – navode iz Holdinga. Objašnjavaju da bi na taj način mali proizvođači dobili dobru promidžbu i tržište jer se očekuje da bi građani baš zbog toga i birali Branimirac.
Osim domaćim kupcima, nova tržnica bila bi atrakcija i turistima, od kojih je većina u istraživanju kazala da im to nedostaje u Zagrebu. Turisti tako navode da za posjeta nekom gradu jednaku pozornost posvećuju kulturnim znamenitostima i potrazi za autohtonim proizvodima i hranom te da bi Branimirac, postane li mjesto na kojem će se sve to moći kupiti i kušati, posjetili. Kao veliku prednost turističkog razvoja tržnice navodi se i njezin dobar položaj zbog blizine željezničkog i autobusnog kolodvora.
Zanimljivo je da i Zagrepčani i turisti smatraju da bi takva tržnica trebala raditi i poslije podne, a ne da se već oko 14 sati proizvođači povlače, a klupe sklapaju. •
Ma opet ce neko pobrati lovu i napraviti ruglo ko na starom placu Kvatric. Sto tamo nevrate kumice? Pa nebi se Vincek imal gdje siriti...jel