Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vide se rupe

Stanovnici Sigečice o stanju zagrebačke Petlje: Nije samo stup, sve treba pregledati i sanirati

Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/3
24.08.2021.
u 15:19

Podsjetimo, jučer je na društvenim mrežama osvanula objava korisnice koja tvrdi da već godinu dana pokušava upozoriti na stup koji izgleda kao da se nakon potresa u ožujku lani pomaknuo, no iz Gradskog ureda za promet su nam objasnili da nema govora o nekakvom oštećenju.

Ma nije to samo stup, problem je u cijeloj Petlji jer je treba sanirati - ovako govore stanovnici Sigečice, kvarta kraj kojeg se prostire pokraj Slavonske Avenije. Kvart smo obišli pokušavajući doznati brine li ih stup koji izgleda kao da se nakon potresa nagnuo, i to unatoč navodima iz gradske uprave i samog zamjenika gradonačelnika Luke Korlaeta, da nije došlo do oštećenja. 

Podsjetimo, jučer je na društvenim mrežama osvanula objava korisnice koja tvrdi da već godinu dana pokušava upozoriti na stup koji izgleda kao da se nakon potresa u ožujku lani pomaknuo, no iz Gradskog ureda za promet su nam objasnili da nema govora o nekakvom oštećenju. 

 

- Naime, kako se prilikom zagrijavanja svaki materijal rasteže, a prilikom hlađenja skuplja, tako se i rasponska konstrukcija na raskrižju Avenije Marina Držića i Slavonske avenije tijekom ljetnih mjeseci rasteže, a u zimskim mjesecima skuplja. Zbog toga su na svakom stupu postavljena po 2 klizna ležaja koji omogućuju da rasponska konstrukcija radijalno kliže po vrhu stupa, kako ne bi izazivala dodatna naprezanja u stupovima uslijed promijene temperature. Dakle, stup se nije nagnuo nego se konstrukcija nadvožnjaka pomaknula po kliznim ležajevima točno kako je proračunom predviđeno - objasnio je pročelnik Dinko Bilić. 

No, pita li se susjede, stup treba detaljno pregledat kao i, osim toga, cijelu Petlju. Ponekad s nadvožnjaka znaju otpasti komadići betona, a to nije sve. 

- Doslovce se vide rupe, koga ne bi sekiralo da vidi rupu u Petlji - rekla je Martina Savić, jedna od stanovnica kvarta. Dobro znamo da se Petlja stradala nakon potresa, domeću drugi stanovnici Sigečice, a pogotovo je stresno onima koji žive u zgradama uz samu Petlju. 

- Ja mislim da u Zagrebu nema nadvožnjaka koji je u dobrom stanju, ako je najmlađi most, Domovinski, svako malo renoviraju. Petrlju bi u svakom slučaju trebalo detaljno pregledati. Nama je to pod nosom - kaže Milan Škec. 

Ključne riječi

Komentara 7

KU
Kuronja20cm
16:37 24.08.2021.

iskreno,sudeći pl fasadi zgrade na slici,gadnije izgleda ona nego nadvožnjak.Tja eno ,Kosi toranj u Pisi još stoji naheren pa što?

MK
MKinkognito60
18:30 24.08.2021.

Najbolje bi bilo maknuti petlju pa stanonici ne bi slušali buku sa petlje. Inače konstrukcije kao što su petlje, nadvožnjaci, vijadaukti, mostovi itd imaju proračune koliko su moguća odstupanja od pozicije. Ta prijektirana odstupanja su često višestruko veća od stvarno očekivanik upravo radi recimo katastrofa. Betonske konstukcije koje nose cestu često imaju otpadanje betonskih komadića i osobito po rubovima koji su namjenjeni pješacima čak i rupe poslije desetak godina. Na nekim konstrukcijama koje stare i po 50-60 godina rupe su čak prilično velike. Dio koji je cesta je uvijek kontroliran i po potrebi popravljan. Pa sad kad netko tko ima vremena naći će "katastrofalnu" grešku i na mostu u LA iako ga amerikanci kontinuirano obnavljaju već od same izgradnje. Zato prepuručujem određenim umirovljenicima neka si nađu neku zanimaciju i ostave se širanja lažnih vijesti i stvaranja panike.

GE
geler203
15:28 24.08.2021.

Ma došli stručnjaci iz Grada, najvjerovatnije oni s kupljenim diplomama, diplomama iz Banja luke, oni pod optužbama i oni sa mitologije, pogledali i stručno utvrdili upornim gledanjem da je sve u redu. Ukoliko, ne daj Bože, dođe do nekog problema sve će biti po zakonu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije