Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gornji grad

Staru jezgru oživjela 'Dvorišta', 'Stross', 'Ljetno kino Gradec'...

17.05.2015., Zagreb - U sklopu projekta Dvorista svako ima svoju pricu u dvoristu iz kultnog filma Tko pjeva zlo ne misli Kre?e Golika posjetitelji imaju priliku uzivati u opustenoj ljetnoj atmosferi uz zivu svirku i biranu eno/gastro ponudu.  Photo: Nina
20.07.2015.
u 12:30

Scenografija filma "Tko pjeva zlo ne misli" oživjela u Basaričekovoj, piće u Ateljeu Meštrović u Mletačkoj, a koncerti i na Strossmayerovu šetalištu

Dvorište izgleda puno manje nego na filmu – izjava je koja se mogla čuti od većine znatiželjnih Zagrepčana koji su za vikend došli vidjeti vežu u Basaričekovoj 11. Scenografija jednog od najpoznatijih zagrebačkih filmova – "Tko pjeva zlo ne misli" ponovno je oživjela kao dio manifestacije "Dvorišta", u sklopu koje su otvorili pet dvorišta Gornjeg grada. Ne samo da su posebnom pločom označili pegleraj gospođice Marijane, jednog od likova filma, već su uzrečicama iz filma vratili posjetitelje u Zagreb tridesetih godina 20. stoljeća.

Više nije zanemaren

"Ak' si ja hoću popiti gemišt, to je moja privatna stvar", "Ja mislim da taj Fulir ne zna piti", "Šaran treba plivati, a ovdje se niš' ne pije"... mnogi su iščitavali prisjećajući se scena iz filma.

– Odmah se počnemo smiješiti čim ga se prisjetimo – kazali su bračni par Ana i Relja Gerlach, inače stanovnici Gornjeg grada. Drago im je, kažu, vidjeti staru jezgru punu života, a da dvorišta nisu više zanemarena. Zaista, Gornji grad na ljeto kao da je oživio, a većina se manifestacija preselila gore.

Za vikend kao da su svi koji su došli u centar bili ondje, bilo da su popili piće ili poslušali koncert na "Ljetu na Strossu", pogledali nastupe folkloraša na "Međunarodnoj smotri folklora" ili sudjelovali na interaktivnoj turi "Tajne Griča".

– Glumimo u sceni borbe između Gradeca i Kaptola – opisuju svoju ulogu Adrian Repustić i Juraj Pejnović u turi koja je posve zauzela ulice Gornjeg grada i vratila ga u 16. stoljeće.

Zagreb zanimljiv ljeti

A protekli vikend nije bio iznimka. Sljedećih će dana tako biti živo i na platou Gradec, gdje će Zagrepčani moći pogledati neku od 45 projekcija u sklopu ljetnog kina.

– Ljubomorni smo jer mi nemamo ovakvu manifestaciju i ovakva dvorišta – kratko će reći nekadašnja balerina Rajka Kupešić, koja je iz Zagreba otišla živjeti u Toronto. Da je Zagreb zanimljiv po ljeti, smatraju i prijateljice Đurđa Delić i Mirjana Garib, koje su se opustile u dvorištu Ateljea Meštrović. A zagrebačke manifestacije sviđaju se i Jennifer Chen i Alice Zeng iz Melbournea.

– Obišli smo mnoge gradove, ali ovaj je poseban. Svi su jako srdačni – kažu cure.

Komentara 1

Avatar SimeDjodan
SimeDjodan
22:49 21.07.2015.

Vidi super, svaka cast i nitko ne zali za podrucjem (tj regijom).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije