Da bi u centru Zagreba gostima poslužili okonomiyaki, dvojac iz Fun Bobbyja prvo mora ispeći odojka u posebnoj marinadi. Za savršenu teksturu mesa u pećnici ga na niskoj temperaturi drže osam sati, a uključuju je već u zoru.
Rebarca marinirana u viskiju
Izvorno japansko jelo prilagodili su, kažu Nikola Ljubanović i Marjan Tipurić, hrvatskim nepcima, izostavljajući jake azijske začine. No, slana palačinka po cijeni od 45 kuna koja se, uz pečene svinjske vrške, poslužuje s ribanim zeljem, kineskim rezancima od jaja, zapečenim sirom, jajem na oko te domaćim umacima i mladim lukom, brzo je postala hit na Zrinjevcu, gdje se ovih dana uživa na Gastro Music Festu.
Fun Bobby jedan je od dvadesetak street food ugostitelja koji ondje u kućicama nude hranu, a zbog toga je stavio ključ u bravu u svojoj bazi u Sigetu. – Barem privremeno, dok smo na miniturneji po festivalima – kaže dvojac.
Nizozemac Richard Heinz u kućici Apululu nudi, pak, specijalitete jugoistočne Azije, poput sendviča s piletinom mariniranom u ljutim azijskim začinima i umakom od kikirikija, a dečki iz American bara Dollar iz Varaždina imaju i rebarca marinirana u Jack Danielsu, ali i razne burgere. Oni su zastupljeni u mnogim kućicama, a svi se trude biti što originalniji pa se u Cellaru, primjerice, priprema Careebean chili burger s jabukama, hrenom i karmeliziranim lukom, dok se kod Smoke burgera traži Arizona varijanta s marmeladom od luka i domaćim BBQ umakom. Probati se mogu i arepe, tradicionalno venezuelsko jelo, koje priprema obitelj glazbenika Ricarda Luquea.
Izvana lepinja, iznutra palenta
– Specifična je to vrsta sendviča od lepinja izrađenih od posebne vrste kukuruznog brašna. Kukuruz se najprije skuha pa se melje, čime se dobije tekstura izvana slična lepinji, a unutra je kao palenta – objašnjavaju u kućici Arepa by Ricardo.
Gužva je i pred kućicom Kluba ljubitelja janjetine koji nudi, kako kažu, najbolje od plodova tora.
– Za svaki festival osmisle nešto novo i redovito se sve rasproda. Gosti “lude” za janjećim lolipopsima te uštipcima, ali i pulled lamb sendvičem s dugo pečenom i vučenom janjetinom – kažu organizatori.
Ponešto ima i za ljubitelje slatkog, kokteli se piju u ananasu i lubenici, a uz hranu, do nedjelje se uživa i u glazbi. Večeras nastupa saksofonist Jakša Jordes, sutra Sven Pocrnić, a festival završava koncertom Chuck Borissa i DJ Sugar G-a.
Pa vi niste normalni sa tim cijenama!