sve više divljih deponija

Grad grca u smeću: Sva reciklažna dvorišta su puna, a glomazni otpad se ne odvozi

Zagreb: Pretrpano reciklažno dvorište u Španskom
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/4
22.12.2021.
u 14:05

Situacija u kojoj Zagrepčani moraju plaćati odvoz glomaznog otpada koji je uračunat u iznos mjesečnog računa za odvoz otpada je apsurdna, smatra Dragan Zovko, jedan od direktora Reoma Grupe, tvrtke koja je koncem listopada s Gradom sklopila posao odvoza glomaznog otpada vrijedan 90 milijuna kuna

Sustav odvoza otpada hitno ćemo riješiti jer četvrt ne smije biti zatrpana smećem, stoji u programu platforme Možemo! gradske četvrti Stenjevec. Šest mjeseci od preuzimanja vlasti u Stenjevcu, ispred reciklažnog dvorišta u Španskom, smještenom u Ulici Dobriše Cesarića 7, tik uz dječji vrtić, gomilaju se nepregledne planine glomaznog otpada. Onaj tko želi opremiti dom ili ured, ovdje može pronaći sve što poželi. Kreveti, madraci, uredski stolovi i stolice, naslonjači i stolci već nekoliko tjedana kisnu i propadaju pred reciklažnim dvorištem koje nema kapaciteta da ga prihvati.

- Sve je počelo jednim naslonjačem. Ljudi dovoze otpad svakodnevno. Kada shvate da ga ne primaju, jednostavno ga ovdje odlože - žali se umirovljenik Zlatko kojeg smo zatekli u popodnevnoj šetnji. Mlada majka Petra Vincek i njen sin Franko stanuju u obližnjoj zgradi s pogledom na deponij. Petra i njeni susjedi već neko vrijeme apeliraju na gradske vlasti da riješe problem divljeg odlagališta kraj reciklažnog, no bez većeg uspjeha.

- Ovo je katastrofa. Dvorište u kojemu se skladište otpadna motorna i jestiva ulja, kiseline, lužine, otapala, zauljena ambalaža te ambalaža onečišćena opasnim tvarima iz kućanstva nalazi se kraj vrtića, stambenih zgrada i potoka Vrapčak. Izloženi smo stalnoj buci, ljeti nas muče odvratan smrad i velike muhe zunzare. Svako malo ondje nešto i plane, a sada je tu i deponij pa jedva prolazimo. Nadam se da će mjerodavni shvatiti  kako je nedopustivo da  Zagreb ovako izgleda i pomoći nam u rješavanju ovog problema - požalila nam se ona.

Odgovore smo pokušali doznati i od radnika u reciklažnom dvorištu. Oni su nam neslužbeno rekli kako ne zaprimaju glomazni otpad do daljnjega, no građani mogu donijeti druge vrste otpada poput drva ili šute.

-Dok drobilice ne prorade, ne možemo ništa - kazao nam je jedan od radnika. Slično su nam odgovorili i u zagrebačkoj Čistoći kada smo ih upitali gdje bismo mogli odnijeti stari trosjed iz dvorišta.

-Trenutno ne zaprimamo glomazni otpad iz tehničkih razloga. Sva reciklažna su puna. Do kraja ove godine sigurno više nećemo zaprimati - rekla nam je gospođa na info liniji Čistoće. Nazvali smo i Darija čiji smo broj pronašli na jednoj autobusnoj stanici. 'Odvoz glomaznog otpada' pisalo je uz njegov broj telefona.

-Katastrofa je u gradu. Imamo velikih  poteškoća s odvozom. U Zagrebu nema mjesta pa glomazni odvozimo na deponij u Veliku Goricu. Naplaćujemo po kilaži - objasnio je Dario. Odvoz trosjeda od šezdesetak kila, dodao je, košta bi nas oko 350, 400 kuna. U cijenu je uračunat i benzin.

Situacija u kojoj Zagrepčani moraju plaćati odvoz glomaznog otpada koji je ionako uračunat u iznos mjesečnog računa za odvoz otpada je apsurdna, smatra Dragan Zovko, jedan od direktora Reoma Grupe, tvrtke koja je koncem listopada s Gradom sklopila posao odvoza glomaznog otpada vrijedan 90 milijuna kuna. Već dva mjeseca grad ne konzumira taj ugovor, a odvoz glomaznog otpada stoji, iako Reoma posjeduje skladište za obradu u Radničkoj ulici.

-Zašto se ugovor ne konzumira, to trebate pitati Grad, a ne nas. Glomazni otpad u gradu se ne odvozi već mjesec dana, možda i duže - rekao je Zovko.

Zbog zastoja u odvozu glomaznog otpada, odnosno zbog toga što su puni kapaciteti svih reciklažnih dvorišta u gradu pa i onog u Sesvetskom Kraljevcu, diljem grada počeli su nastajati divlji deponiji, otkrio nam je Josip Pavlović, aktivist iz udruge Ekologija grada.

-Divlji deponij je u Čulinečkoj, u šumi na Jelenovcu, a bit će ih još. Puno je i odlagalište na Jakuševcu. Doznali smo da je ondje prošli tjedan bila vatrogasna inspekcija jer je otpad zatrpao vatrogasni put pa u slučaju požara, vatrogasci ne bi mogli gasiti Jakuševac - otkrio nam je Pavlović čija je udruga  zbog spornih poteza oko rukovanja sa zagrebačkim otpadom protiv gradonačelnika Tomislava Tomaševića i čelnika Zagrebačkog holdinga podigla kaznena prijave USKOK-u i DORH-u.

U Zagrebačkom holdingu, podružnici Čistoća odgovorili su nam pak kako su upoznati s problemom deponija u Španskom.

-U najskorije vrijeme organizirat ćemo obilazak lokacije, procjenu količine i pojedinih vrsta otpada koje se tamo nalaze kako bi sačinili plan uklanjanja divljeg odlagališta i proveli ga sukladno trenutnim operativnim mogućnostima. Postupak uvođenja drobilica glomaznog otpada još uvijek je u tijeku. U okviru te procedure obvezni smo poštivati pravne propise u postupku ishođenja svih potrebnih dozvola od mjerodavnih javnih institucija - poručili su nam iz Holdinga. 

Komentara 12

DU
Deleted user
16:20 22.12.2021.

Tako to radi Tomasevic koji je "za Zagreb spreman" (...vec 18 godina) 🥴

ST
stefj
15:19 22.12.2021.

Nije isto počistiti smeće, organizirati odvoz i zbrinjavanje, kao što je urlati na cesti i raditi smeće. Vidimo da se nova vlast nije nimalo promijenila od prije kada su bili na cesti, i dalje rade smeće, samo što mediji urlaju za njih...

DJ
DjD
15:08 22.12.2021.

Nije li nova vlast u ovom području najjača? Otpad, zbrinjavanje i slično. Kako se onda ovo događa? Sa lošega na gore.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije