NOVA SEZONA PLESNJAKA NA ZRINJEVCU

Svi su dobrodošli: Čaga se jive i vrti u ritmu bečkog valcera, a lako nađete i partnera

Zagreb: Plesnjak na Zrinjevcu
Foto: Josip Mikacic/PIXSELL
1/46
29.07.2024.
u 15:09

Program se organizira petkom i subotom, počinje radionicom pa se uvježbani koraci prakticiraju uz živu glazbu, a na repertoaru su i tango, blues, rumba, foxtrot...

Glačale su se haljine, laštile cipele, šminka i frizura morale su biti besprijekorne. Odlazilo se na mjesta gdje su te večeri bili najbolji tulumi, poput Lapidarija, Studentskog centra ili Tucmana. Čagali su se većinom stiskavci, a uz neke od najljepših šlagera smijalo se, zabavljalo, ali i zaljubljivalo. Tako su nekada izgledali plesnjaci u metropoli koji su šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća Zagrepčanima bili omiljeni oblik zabave, a romantični duh tih vremena ovih se dana vratio u grad.

Poduka supružnika Kapec

Mladi, ali i oni nešto stariji, profesionalci i amateri, pa čak i djeca, zabavljali su se protekloga vikenda u novoj sezoni Plesnjaka na Zrinjevcu, manifestacije koju organizira gradska Turistička zajednica, a oko Glazbenog paviljona čagat će se svakog petka i subote sve do 24. kolovoza. Koracima tanga, bluesa, engleskog i bečkog valcera, među ostalim, okupljene u sklopu radionica koje počinju u 18 sati podučavaju instruktori iz Plesnog centra Zagreb, a prvi je na repertoaru bio energični jive.

Oni najhrabriji svoja su mjesta na plesnom podiju zauzeli već od 17 sati, a onda su njime zavladali supružnici Aida i Igor Kapec, čiji se svaki korak pozorno pratio. Uz objašnjavanje na hrvatskom i engleskom jeziku, Aida je pokazivala osnovne ženske korake, a Igor je u čari jednog od najpopularnijih latinoameričkih plesova uvodio muški dio publike.

– Dobrodošli su svi, bez obzira na dob. Prvi je korak, za one koji se ne osjećaju sigurno, među kojima sam nekada bila i ja, jednostavno presjeći i reći "idem". Strah se mora svladati, najvažnije je opustiti se i naučiti prihvatiti grešku jer na njima se najbolje uči – savjetovala je Aida.

Nakon što se svladaju osnovni koraci, na red dolaze i oni kompliciraniji te razne plesne figure poput okreta i vrtnje. Svaki se segment ponavlja po nekoliko puta bez glazbe, a potom i uz prigodne melodije za koje je zadužen DJ. Nakon sat vremena, koliko traje radionica, i oni koji se nikada nisu susreli s pojedinim plesnim koracima svladaju cijelu koreografiju, a novostečeno znanje primjenjuje se na i koncertima koji su na rasporedu u 20 sati.

VEZANI ČLANCI: 

Osnovne korake, želite li nekoga, primjerice, impresionirati, možete svladati i ranije, i to uz pomoć oznaka na pločniku, iscrtanih podno Glazbenog paviljona. Prateći brojeve, uz tango, tako možete naučiti i korake egzotične rumbe, energičnog cha-cha-cha te box stepa. A svoje umijeće na Zrinjevcu je odlučila pokazati i devetogodišnja Lara Banović, aktualna državna prvakinja u latinoameričkim plesovima iz Plesnog centra Zagreb. – Došla sam kako bih podržala sve koji su se odlučili okušati u plesu i pokazala im da to svatko može – kazala je.

Koncertni dio programa u petak je otvorio The Sway Band, a u subotu su se uz nastup legendarnog Mire Ungara uvježbavali i koraci discofoxa, koji se u Europi razvio sredinom sedamdesetih godina prošlog stoljeća kao ponovno otkrivanje plesa u paru u doba improvizacijske disco dance scene. Idućeg petka pak uz ritmove benda Bacon & Blues Corp. čagat će se blues, a dan kasnije plesnim podijem vrtjet će se u ritmovima bečkog valcera i Groovy Cakesa. Sve do 24. kolovoza zainteresirane očekuju i radionice quickstepa, foxtrota, cha-cha-cha, tanga i engleskog valcera, ali i nastupi skupina Superstary, Šleper Šlager, Siniša Radan Garden party te Louise Benda.

VEZANI ČLANCI: 

Priključuju se i turisti

Zvuci glazbe na Zrinjevac mame i brojne znatiželjne prolaznike, među kojima su i turisti, koji se nerijetko priključuju, a ako unaprijed nemate partnera s kojim ćete zaplesati, ne brinite se, ondje ćete ga zasigurno pronaći. Tom se politikom vodila i Vlasta Tomino, velika obožavateljica Plesnjaka na Zrinjevcu, koja lani nije propustila nijednu radionicu, a trudit će se, kazala je, da tako bude i ove godine.

– Bavila sam se baletom i to mi je nekako urođeno, čim čujem glazbu, noge same krenu. Iako se ovi plesnjaci ne mogu mjeriti s onima iz moje mladosti, osjeti se taj duh i drago mi je vidjeti koliko se mladih ovdje okupi. Prije su se više plesali stiskavci, bilo je, naravno, i opuštenije glazbe, a nezaboravna su i vremena rock'n'rolla kada su glazbenom scenom vladali Beatlesi i Stonesi. Plesalo se i uz Grupu 220 i Dragu Mlinareca, no tada su se partneri puno teže pronalazili – prisjetila se Vlasta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije