Ja sam car i hoću knedle. Takav je zahtjev, kako usmena predaja kaže, u 19. stoljeću posluzi uputio Ferdinand I. kako bi mu servirali jedan od najpopularnijih deserata na ovim prostorima. Tom se mišlju vodio i Nikola Nedeljković, idejni tvorac franšize Ferdinand knedle, koju je pokrenuo 2016. u Beogradu s poslovnom filozofijom da kupcima na stol stavi najkvalitetnije knedle zbog kojih će se svatko tko ih jede osjećati kao car. A kako je to, odnedavno se može isprobati i u centru hrvatske prijestolnice, budući da se u Radićevoj 23, na veselje mnogih Zagrepčana, otvorila sedma prodavaonica Ferdinand knedli.
Tajna su kvalitetni sastojci
– Znali smo da će nas dočekati raširenih ruku, ali Zagreb nas je iznenadio iznad svih očekivanja. Prvih dana nakon otvorenja je bila ludnica. Zagreb je postavio rekorde kojima se nismo nadali – govori Nedeljković.
Slaže se i njegov tim od šestero ljudi koji ondje radi dodajući da i ne stignu peći knedle toliko kolika je potražnja, a na dan ih prodaju sigurno više od 1000 komada.
– Na dan otvorenja ni vrata nismo vidjeli. Kako su jedni izlazili, tako su drugi kupci non-stop ulazili – prisjeća se prodavač Matej s kolegicama Amulom i Lanom. Zasad se ondje može kušati 16 slatkih vrsta te četiri slane.
– Inače nudimo 25 slatkih i 12 slanih okusa koje ćemo malo-pomalo uvoditi u prodaju. Plan je bio da krenemo polako, vidimo kako Zagreb diše i uhodamo tim ljudi pa onda s vremenom širimo ponudu – objašnjava Nedeljković, dodajući kako su nedavno i šestu svojevrsnu slastičarnicu otvorili u Novom Sadu.
Najpopularnije knedle u Zagrebu su one s pistacijom i Nutellom te "Princeza s Madagaskara", koja je punjena kremom od vanilije. Cijene se kreću od 14 do 19 kuna po komadu.
– Super prolazi i vječna klasika, odnosno knedle sa šljivama ili marelicom – kaže Matej.
Senzacija među ljubiteljima tradicionalnih slastica s modernim zaokretom jesu i knedle punjene kokosom, crnim ribizlom, pršutom i rukolom, špinatom i mozzarellom, ali i knedla svih knedla u kojoj su pak tri vrste belgijske čokolade. Prije pečenja posipaju se raznim topinzima, poput francuskih ili plazma keksa, čokoladnih mrvica, dehidrirane naranče ili prezla s maslacem i šećerom.
– Sve se radi svježe taj dan kada se prodaju. Knedle se u Hrvatskoj prave u proizvodnji u Samoboru od ličkog krumpira koji nas je apsolutno iznenadio i oduševio. U Beogradu smo osmislili posebne strojeve za pravljenje pire-krumpira, odnosno obradu, poput sita. Lički krumpir je toliko kvalitetan i bogat tom sirovom materijom da kroz njega naprosto ne prolazi. A tajna dobre knedle leži upravo u kvalitetnim sastojcima – govori Nedeljković dodajući kako namjeravaju uskoro u ponudu uvesti i bezglutenske te veganske knedle.
Proizvodnju u Samoboru usto planiraju iskoristiti kao mjesto iz kojeg će opskrbljivati i druge gradove u regiji u kojima namjeravaju otvoriti prodavaonicu. Sljedeća bi na redu mogla biti, kaže tvorac brenda, Ljubljana.
– Otvorit ćemo i još jedne Ferdinand knedle u Zagrebu. Još ne znamo točno gdje, a bit će to do kraja godine. Brend ima starogradski šarm koji se veže uz centre pa je upravo zato prvi u Hrvatskoj otvoren u Radićevoj, nekoliko metara od kipa bana Josipa Jelačića koji je upravo car Ferdinand Dobri imenovao. Zgodna nam je bila ta poveznica – objašnjava Nedeljković.
U kutiji s Jelačićevim kipom
Zbog priče s banom i carem Jelačićev kip nalazi se i na pakiranju, odnosno kutiji u koju knedle spremaju kupcima koji ih nose za van.
– Zagrepčani više ne moraju dolaziti po knedle sve do Beograda kao što su dosad znali, nego su im nadohvat ruke. Nadajmo se da će slastica u kojoj ljudi, kako govore povijesni podaci koje smo pronašli, uživaju više od 2000 godina, zaživjeti i drugim gradovima u kojima planiramo proširiti prodaju – kaže vlasnik Ferdinand knedli.
svi navalili srpcetu na knedle? ma je li a zasto onda nikad nikoga unutra a prolazim par puta dnevno