Kada su Marčela Kolman i Marta Mužar počele raditi zajedno u prvom španjolskom lokalu u Zagrebu, vjerojatno nisu ni slutile da će godinu dana kasnije postati partnerice.
Potkovana praksom koju je stekla živeći u Barceloni, Marčela Kolman odlučila je španjolsku kulturu proširiti i u glavnom gradu Hrvatske, a Marta Mužar izvrsno se uklopila kao profesionalna kuharica u prostoru u Prolazu sestara Baković.
Otvaraju novi prostor
Već nakon nekoliko mjeseci preselile su se u Radićevu 16, gdje je "Mio Corazon" postao popularno okupljalište srednjoškolaca, ali i umirovljenih Zagrepčana, koji su prepoznali okuse Španjolske sa specifičnim načinom pripreme društva iz bara. Za slaganje sangrije zaslužan je Marčelin suprug Julio Avendaño, čileanskih i španjolskih korijena, kojeg je upoznala još u Barceloni, a danas uz goste uči govoriti hrvatski. Aromatizirano voćno vino rade na više načina, pa tako poslužuju i "voodoo sangriju" sa sladoledom te ukrašenu voćnim preljevom. Kako bi izgledale što efektnije, poslužuju sangrije u malim staklenkama sa slamkom. Stanovnici Zagreba toliko su zavoljeli maleni bar da je zaposlenicima vrlo brzo postao pretijesan, pa su se odlučili proširiti preko puta, u Radićevu 15.
– Na broju 16 Zagrepčani će moći pojesti tapase za sedam kuna po našem receptu – od namaza od slanutka – humusa ili od raznih vrsta pesta, dok će prostor na broju 15 biti uglavnom rezerviran za konzumiranje pića i bit će pušački prostor. Uvest ćemo još više vrsta koktela, sangrija, španjolskih piva i vina. Prostor gdje se jede malen je, ima samo šest stolova, pa se često znalo događati da od gostiju moram uzeti broj mobitela kako bih ih nazvala kad se mjesto oslobodi. Takvo što više neće biti potrebno – kaže Marčela Kolman, koja je u Miamiju završila studij unutarnjeg dizajna.
Uredila je, zajedno s partnericom, i novi prostor, u kojem su spojile sakralne motive na zidovima, staru crno-bijelu fotografiju bračnog para, lutke, male kosture, cipele, čizme, demižonku... Boce vina postavile su umjesto vaza na retrostolove, a tu su i stare lutke, lampaši...
Kolač s pršutom
Društvo iz španjolskog bara radi svoju paštetu, a i torte neobičnih okusa. Pa se tako može kušati slatki kolač od tikvica s pršutom. Ili onaj od čokolade u koji umiješaju i maslinovo ulje, a nude i kolač od čaja od jasmina s limetom.
– Tapase sam počela raditi još u Barceloni, i tada se rodila ideja da otvorimo bar s tim španjolskim specijalitetom. Prvi smo otvorili u Baški na Krku, potom smo otišli u Australiju, pa opet na Krk i onda smo došli u Zagreb – kaže Kolman, inače rođena Zagrepčanka. Radi se o zalogajčićima koji podsjećaju na male sendviče. Dopuštene su raznolike kombinacije, a ograničenja u sastojcima nema. Važno je samo biti kreativan.
– U Španjolskoj svaki kafić ima tapase. Obično se poslužuju uz alkohol kako bi manje lupao u glavu – objašnjava Marčela Kolman. U "Mio Corazonu" planiraju uvesti i tematske večeri, i to već od "Noći vještica", pa će tako spojiti rock'n'roll, hitove 80-ih godina i živu glazbu.
Ma kakvi tapasi...kruh i mast, malo lukeca na mast, posipati sa paprikom i posoliti...uz to gemistec..onak po domaci...