Ruski rulet na avenijama

'Teško hodam, no lakše mi je cestu pretrčati nego ići pothodnikom'

06.06.2016., Zagreb - Prelazak preko ceste na neoznacenom dijelu i kroz crveno.  Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
1/6
07.06.2016.
u 17:03

Iako policija ove godine bilježi manje pretrčavanja preko ceste, ističe da je to gorući problem, jer ukazuje na neodgovornost građana. Pješaci misle da štede vrijeme, a zapravo riskiraju i kaznu i smrt

Avenija Dubrovnik - najpopularnija zagrebačka šetnica. A nisu daleko ni Slavonska, Selska, Savska, Vukovarska i redom ostale velike, ali i male zagrebačke prometnice. Jer građani, čini se, ne mogu odoljeti pretrčavanju kolnika na mjestima gdje to nije dozvoljeno.

Pa smo tako, stojeći uz nekoliko cesta, jučer zabilježili više od 20 pretrčavanja pješaka u samo pola sata. Gotovo da se nadopunjuju - red automobila, red pješaka, red automobila, red pješaka. Trče svi, i stariji i mlađi, na rolama, s biciklima, opremljeni kolicima za kupnju, čak i onima dječjima...

“Valjda mi ništa neće biti”

Iz Policijske uprave zagrebačke poručuju kako je riječ o velikom problemu, iako statistike pokazuju značajan pad broja prekršaja pješaka. Tako je u prva četiri mjeseca 2016. PU zagrebačka zabilježila 926 prekršaja pješaka, dok ih je u istom razdoblju lani bilo 2124. Također, smanjen je broj nesreća koje su uzrokovane upravo neopreznošću pješaka.

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

– U prva četiri mjeseca ove godine zabilježeno je 125 nesreća u kojima je vozilo naletjelo na pješaka, što je za 42 manje nego u istom razdoblju 2015. – poručuju iz PU zagrebačke te objašnjavaju kako se prekršajem pješaka smatra kada prilikom prelaska kolnika ne koristi obilježeni pješački prijelaz te kada ne poštuje semafor. Ako policajac ulovi pješaka u prekršaju, na licu mjesta naplaćuje mu kaznu od 300 kuna.

Ipak, Zagrepčane to, čini se, ne brine previše, pa iako ih prema statistici manje trči preko cesta, i dalje ih puno svakodnevno igra ruski rulet na prometnicama. Neki tvrde kako nije sve crno-bijelo te kako imaju opravdanje.

Posebno su opasni oni koji na cestu istrče iz grmlja te ih vozači ne mogu vidjeti

Ivan Dadić

prometni stručnjak

– Pretrčavam cestu, što ću kad imam zdravstvenih problema i ne mogu koristiti stepenice u pothodniku – govori 61-godišnja Kata Sivić koja već 20 godina živi u Zapruđu, a u zadnje joj je vrijeme pravi izazov doći do tržnice u Utrinama koja joj je od stana udaljena tek stotinjak metara.

– Ili pretrčavam cestu ili uzmem taksi da me prebaci preko Avenije Dubrovnik i to plaćam 20 kuna. Ma cijelu bih mirovnu dala samo da mi stave zebru ovdje preko ceste – govori umirovljenica priznajući da zna kako je cesta opasna te je čak i svjedočila nesrećama s naletima automobila na pješake. Ipak, opravdanja za pretrčavanje preko crvenog svjetla nekoliko stotina metara dalje, na semaforu kod Avenue Malla, nema student Ivano. Kako kaže - tako je brže, valjda mu se neće ništa dogoditi, a nada se da policija ne gleda.

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Problem je regulacija

Da bi regulacija prometa u Zagrebu mogla biti puno bolja, posebice na velikim raskršćima, smatra prometni stručnjak Ivan Dadić, ali ipak napominje kako su glavni problem neodgovorni pješaci koji žele uštedjeti vrijeme.

– Posebno su opasni oni koji na cestu istrče iz grmlja te ih vozači ne mogu vidjeti – ističe Dadić, a na opasnosti upozorava i ZET.

– Pješaci jako puno istrčavaju pred vozila, što je izrazito opasno jer je zaustavni put tramvaja i autobusa duži nego kod ostalih vozila, a naglim su kočenjima ugroženi i putnici u vozilima - poručili su iz ZET-a.

Komentara 15

BI
Biouskoli91
18:34 07.06.2016.

Inace, bas zbog ovih 'trcecih' je tamo smanjeno ogranicenje brzine sa 70 na 60....

DU
Deleted user
08:33 08.06.2016.

Kvocijent inteligencije je u Zagrebu u zadnjih 25 god. pao na broj prosjecne cipele, pa je I to jedan od razloga ovakvog rezoniranja svih sudionika u prometu. Saobracajna kultura nam je ravna onoj u hercegovackim selima, jer ko je tamoo cuo za semafor, zmigavac, pjesacki, ....

SA
samoborka
19:26 07.06.2016.

Ako im se gine..neka ginu. Njihov problem. Ali onda zas.ru zivot jadnom vozacu koji naleti ni kriv ni duzan na njih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije