STIGLA I CISTERNA

U dječjem vrtiću na Jarunu u vodi pronađene fekalije, iz NZJZ-a potvrdili: 'Utvrdili smo uzrok'

Voda iz slavina na području pet zagorskih općina i tri grada od srijede nije za piće
Marko Prpic/PIXSELL
05.09.2024.
u 13:32

U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo (NZJZ) "Dr. Andrija Štampar" potvrdili su da su našli uzorak vode kontaminiran koliformnim bakterijama

U područnom objektu dječjeg vrtića Jarun pronađene su fekalije zbog čega je tamo stigla i cisterna, požailili su se građani. U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo (NZJZ) "Dr. Andrija Štampar" potvrdili su da su našli uzorak vode kontaminiran koliformnim bakterijama. Njihovo priopćenje prenosimo u cjelosti: 

"NZJZ Dr. Andrija Štampar provodi redovito uzorkovanje kvalitete vode u gradskim vrtićima. U sklopu redovite kontrole u DV Jarun na jednoj slavini za pranje suđa u objektu vrtića u Puštekovoj ulici utvrđeno je da je uzorak vode kontaminiran koliformnim bakterijama. Na ostalim slavinama nije uočena bakterija.

Vrtić je odmah postupio po savjetima sanitarne inspektorice. Kuhanje i pranje suđa premješteno je u drugi objekt vrtića, zatvoreni su ventili na slivnicama, a voda se koristi isključivo za ispiranje toaleta. Naručena je cisterna vode za piće koja je dostupna od 5 ujutro u dječjem vrtiću.

VEZANI ČLANCI:

Zamijenjena je slavina na kojoj je uzorak bio kontaminiran, a preventivna dezinfekcija svih ostalih je u tijeku. Naručeno je novo uzorkovanje vode, kako na svim slavinama u vrtiću, tako i na hidrantu iz kojeg voda dolazi prema vrtiću. Državni inspektorat je potvrdio da je vrtić postupio sukladno propisima. Odgojno-obrazovni rad odvija se bez poteškoća, nema primjedbi roditelja ni odgojitelja", napisali su iz NZJZ-a.

I Vodoopskrba i odvodnja (VIO) je proveo kontrolu kvalitete vode na najbližem dostupnom hidrantu kojom je utvrđeno da je kvaliteta vode prema svim ispitanim parametrima sukladna uvjetima koji su propisani Pravilnikom o parametrima sukladnosti, metodama analiza i monitorinzima vode namijenjene za ljudsku potrošnju. Dakle, događaj nema učinka na javnu vodoopskrbu, kazali su iz Grada.

O cijelom događaju oglasio se i Ivica Lovrić iz stranke Plavi grad. Cijelu izjavu prenosimo u cjelosti:

"Mi smo od građana dobili jednu informaciju koju Gradska uprava očito taji, a nije za tajiti pa ćemo ju prenijeti. U dječjem vrtiću Jarun, u područnom objektu u ulici Tomislava Pušeka 14 (u toj ulici se osim brojnih stambenih zgrada nalazi i OŠ Ivana Meštrovića) u vodi su pronađene fekalije.

Od jučer se vrtić opskrbljuje pitkom vodom iz cisterne. Međutim, nevjerojatno je da budući da se radi o vodovodu na koji su spojene i okolne zgrade, na koji je spojena i osnovna škola, da se o tomu šuti i mi sad ovog trenutka pozivamo građane koji se nalaze na tom području kao i one u školi da ne konzumiraju vodu dok im iz ViO-a ne potvrde da je ona zdravstveno ispravna.

Radi se doista o zdravstvenoj ugrozi ne samo djece nego i širih slojeva građana a Vodovod i odvodnju pozivam da javno objavi rezultate i da objavi koji su sve objekti na Jarunu, a radi se o naselju Gajevo, povezani na te iste vodovodne instalacije. Ako se sjećate mi smo prije samo nekoliko dana upravo na Jarunu imali press konferenciju gdje smo upozorili da ViO neredovito ili uopće ne prazne septičke i sabirne jame. Kao posljedicu toga imamo da fekalije najvjerojatnije odlaze u vodocrpilišta i da to onda dolazi Zagrepčanima kao pitka voda. Još jednom pozivam građane da zaista budu oprezni i da prije potvrde mjerodavnih službi da je voda sigurna da u tom dijelu Jaruna ne konzumiraju vodu, a gradonačelnika i čelnike Holdinga i Vodovoda da izađu u javnost sa činjenicama.

Do informacija smo došli tako što su iz vrtića pozvali roditelje i usmeno ih izvijestili o tome. Nisu ih niti pisano izvijestili što znači da se informacija prikriva. Problem je jučer slučajno otkriven jer vrtić ima obvezu jednom mjesečno slati uzorak vode na analizu, cisterna je danas u dvorištu vrtića a nitko drugi nije obaviješten, niti građani niti osnovna škola", poručio je Lovrić.

Ključne riječi

Komentara 1

FD
franjo.durinic
13:41 05.09.2024.

Jel stigla Benčićka

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije