Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nori se do 13. veljače

U Fašničkoj republici nema pravila, a dnevno se slisti i do 4000 krafni

storyeditor/2024-02-04/PXL_020224_109476274.jpg
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/36
05.02.2024.
u 08:00

U sklopu 198. Samoborskog fašnika maskiranu publiku zabavljat će brojni izvođači, među kojima su i Željko Bebek te Slavonia band, a na pokladni utorak stižu Severina i Let 3

Vještice, vile, klaunovi, pirati, faraoni i superjunaci samo su neki od maskiranih likova koje se posljednjih dana može vidjeti na ulicama Samobora, grada koji je prošlog petka proglašen Slobodnom fašničkom republikom. Vlast su, naime, po 198. put preuzeli slavni likovi, Princ Fašnik, Princeza Sraka, Sudec i Fiškal, a do kraja njihove vladavine, koja traje do idućeg utorka, posjetitelje očekuju brojni koncerti, radionice i obilje zabave.

"Od mamuta do robota"

Veseli se i slavi tako na Trgu fašničkih velikana i Trgu Srakinih mališana, kako su za vrijeme Republike preimenovali Tomislavov trg i onaj Matice hrvatske, a ovogodišnjom temom, ističe direktorica samoborske Turističke zajednice Iva Pehar, maštu posjetitelja u izboru maske nisu željeli ograničavati.

– Ovogodišnja tema "Od mamuta do robota" zapravo je evolucijski presjek maškaranja u Slobodnoj fašničkoj republici. Bitno je samo da posjetitelji stave bilo kakvu masku, budu nasmijani i dobre volje te da se zabave. Mi u Samoboru volimo reći: "Bedaki noriju svaki dan, pametni samo na fašnik." Prema tome, budite bedak, stavite masku i dođite – ističe Iva Pehar.

A kako bi konkurirali na izboru najbolje grupne te pojedinačne maske, čiji će se pobjednici tradicionalno proglasiti posljednjeg dana manifestacije, neki su, svjedočili smo, uložili velik trud te maske izrađivali i po nekoliko mjeseci.

– Odlučili smo se predstaviti kao grupa i naša je ideja bila sukobiti moderni svijet i povijesno razdoblje. Kostime smo sami izradili i trebalo nam je oko dva mjeseca, stoga se nadamo kako će se naš trud isplatiti – kaže Lorena, učenica Ekonomske, trgovačke i ugostiteljske škole Samobor, koja se, naime, zamaskirala u starinski televizor.

02.02.2024., Samobor - Fasnicki spektakl zapoceo je 2. veljace kada je gradonacelnica Petra Srobot predala kljuceve grada i proglasava se Slobodna Fasnicka Republika. Maskirane grupe brojnih sudionika pretvorile su grad u mjesto stalne dvotjedne zabave, a koncert je odrzao Petar Graso. Photo: Marko Prpic/PIXSELL
Foto: Marko Prpić/PIXSELL

Nepregledno dugi redovi posljednjih se dana stvaraju i ispred popularne slastičarnice "U prolazu", gdje se Samoborci i njihovi gosti časte provjereno dobrim primjercima omiljene fašničke slastice, krafne. Iako su uoči fašničkog razdoblja, ističe vlasnik Marijan Žganjer, ondje pojačali radnu snagu, još nemaju dovoljno ruku jer posjetitelji dnevno sliste gotovo 4000 krafni.

– Ne stignemo ispeći koliko ljudi mogu pojesti. Čim iziđu iz pećnice, razgrabe se pa se ne stignu ni ohladiti. Ali, naravno, ne smeta nam jer svake je godine tako pa već znamo što možemo očekivati – kaže Žganjer, u čijoj se slastičarnici već desetljećima krafne peku po tradicionalnoj recepturi. Pune ih isključivo marmeladom od marelice, a komad stoji 1,80.

A s krafnama se, priznaje, voli počastiti i Darko Kupres, poznatiji kao Princ Fašnik, koji tu funkciju obnaša već više od dva desetljeća. Prije no što je preuzeo vlast, kaže, dobro se pripremio. Izglancao je cipele, ulaštio lažne dragulje na kruni i odori, a trenirao je, kaže, i trčanje kako bi se i ove godine pokušao spasiti od lomače.

02.02.2024., Samobor - Fasnicki spektakl zapoceo je 2. veljace kada je gradonacelnica Petra Srobot predala kljuceve grada i proglasava se Slobodna Fasnicka Republika. Maskirane grupe brojnih sudionika pretvorile su grad u mjesto stalne dvotjedne zabave, a koncert je odrzao Petar Graso. Photo: Marko Prpic/PIXSELL
Foto: Marko Prpić/PIXSELL

– Vele da se neke stvari ne mogu kupiti novcem. Mi ak ga nemamo dovoljno, nabavimo više i svaki put nagovorimo nekoga da završi na lomači umjesto mene. Svake ih godine uspijem prevariti da se izvuče, zato sam još tu – priznaje Princ. A zaštitni je znak fašnika i Princeza Sraka, koja nam je otkrila i nekoliko pravila kojih bi se svi posjetitelji Slobodne fašničke republike trebali pridržavati.

– Sve je dopušteno osim onoga kaj je zabranjeno. A to je trezan biti, vodu piti, treba si masku na lice deti, ali ni slučajno pod masku poluknuti – objašnjava Đurđica Pleše Vujica.

Srakotrk, lomača, koncerti

Idućeg utorka, sudbinu nestašnog Princa zapečatit će Sudec, kojeg je tradicionalno utjelovio Zlatko Vrbančić, a da ponovno ne završi na lomači, bezuspješno će ga pokušati obraniti Mislav Maroević u ulozi Fiškala. No do tada, na tisuće maskiranih posjetitelja očekuje bogat zabavni program koji, među ostalim, uključuje i Srakotrk, koji s Trga Srakinih mališana starta u nedjelju u 11 sati. A najbolje u Srakotrku ulaznicama će nagraditi i zagrebački Zoološki vrt, koji ondje organizira i radionice izrade životinjskih maski.

S pozornice na Tomislavovu trgu atmosferu će podizati brojni domaći izvođači, među kojima je i Željko Bebek koji nastupa u petak, dan kasnije na rasporedu je grupa "Urban & 4", dok će u nedjelju pozornicom zavladati članovi tamburaškog sastava Slavonia band.

Na pokladni utorak neke od svojih najvećih hitova ondje će zapjevati i Severina, a nakon osam godina vratio se i fašnički šator, gdje će pak posjetitelje u petak zabavljati glazbeni sastav Night Express. Subota je rezervirana za grupu Begini, dan kasnije feštat će se uz Panoramu, a posljednjeg dana Samoborskog fašnika nastupit će i popularni Riječani iz grupe Let 3

GALERIJA Počeo je Samoborski fašnik: Ove godine maske luđe nego ikad, okupljene zabavljao Grašo

storyeditor/2024-02-04/PXL_020224_109476274.jpg
1/35

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije