EVO KAKO JE BILO

U Jaski održana 'U pjesničkim dvorištima': Okupili se brojni ljubitelji poezije i glazbe, a tražila se i stolica više

Foto: Matija Grgas – Mat Photography
1/14
17.10.2024.
u 14:00

Ugodnu atmosferu uljepšala je stoljetna lipa ispod koje je bila smještena "pozornica" čija je krošnja štitila prisutne od romona kiše te čije je lišće svako malo zalepršalo kao posebni efekt ove nezaboravne poetske večeri, slavlja hrvatske riječi i pjesme

Ogranak Matice hrvatske u Jastrebarskom prošloga je petka organizirao treću godinu zaredom poetsko-glazbeni program "U pjesničkim dvorištima". Nakon programa posvećenih Dragi Britviću i Dragutinu Domjaniću ovogodišnji program bio je posvećen značajnom hrvatskom pjesniku Jakši Fiamengu.

Poezija Jakše Fiamenga i njegov "optimizam koji se širi u koncentričnim krugovima" privukli su u dvorište legendarnog jaskanskog restorana "K Lojzeku" dosad najveći broj poklonika poezije i glazbe pa su organizatori morali osigurati i 50-ak dodatnih stolica. Ovogodišnja "Pjesnička dvorišta" u Jastrebarsko su kroz poeziju i glazbu dovela miris i okus Juga, mora i Dalmacije, a za to su najzaslužniji bili izvođači – dramski umjetnik i redoviti profesor na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu Joško Ševo, Klapa Nostalgija iz Zagreba, renomirana pjevačica Tanja Mršić te maestro prof. Nenad Krljan, pjevač Mario Jerčinović i Gradsko pjevačko društvo "Javor" iz Jastrebarskog.

Na kraju programa, unatoč pokojoj kapljici kiše, na licu svih prisutnih mogla se pročitati radost. Ugodnu atmosferu uljepšala je stoljetna lipa ispod koje je bila smještena "pozornica" čija je krošnja štitila prisutne od romona kiše te čije je lišće svako malo zalepršalo kao posebni efekt ove nezaboravne poetske večeri, slavlja hrvatske riječi i pjesme.

VEZANI ČLANCI:

Cilj "Pjesničkih dvorišta" je s poezijom hrvatskih pjesnika upoznati publiku izvan dvorana i kazališta, na otvorenom, u dvorištima u kojima su pjesnici nekoć boravili i stvarali. Na kraju se izvođačima predvođenima Klapom Nostalgija u izvedbi legendarne pjesme "Piva klapa ispo' volta" pridružilo i cijelo "pjesničko dvorište" – svi koji su se tada našli u toploj atmosferi drevnog jaskanskog dvorišta, iza kuće u kojoj su nekoć živjeli velikani Ante i David Starčević.

Klapa Nostalgija, osnovana 1983., jedna je od prvih klapa u hrvatskoj metropoli te prva klapa koja je u povijesti Festivala klapa u Omišu predstavljala Zagreb. U Omišu je klapa proteklih godina osvojila tridesetak različitih nagrada. Nostalgija je dobila tri diskografske nagrade Porin, sudjelovala u brojnim televizijskim emisijama zabavne i folklorne glazbe, surađivala s mnogim značajnim hrvatskim skladateljima, nastupala na brojnim koncertima i festivalima te gostovala u 15 zemalja diljem svijeta, između ostalog i u Australiji i Japanu. U Jastrebarsko su nostalgiju predstavljali tenori Ante Krolo i Martin Veža, bariton Josip Vatavuk i bas Marko Rogošić.

Joško Ševo, rođeni Trogiranin, s druge je strane glasoviti dramski umjetnik, kazališni, televizijski i filmski glumac, redoviti profesor i pročelnik na Odsjeku glume Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu na najbolji je mogući način predstavio poeziju svog prijatelja Jakše Fiamenga. Joško Ševo odigrao je brojne istaknute uloge na kazališnim scenama Zagreba, Dubrovnika, Splita i šire. Dobitnik je mnogih odlikovanja, nagrada i priznanja, aktivan kao dužnosnik i čelnik u brojnim značajnim ustanovama i društvima, od kojih ćemo spomenuti samo Maticu hrvatsku i Hrvatsko društvo dramskih umjetnika. Vidno ganut, na kraju svog nastupa u Jastrebarskom rekao je: "Jakša je bio duša Komiže, duša Dalmacije, duša Hrvatske".

Kao solist "Javora" nastupio je popularni jaskanski glazbenik Mario Jerčinović koji je kao glumac u jaskanskom kazalištu ostvario niz nezaboravnih uloga, od "Junaka Pavlove ulice" (1979) do "O'Kaja" (2011) i "Velike tajne Sherlocka Holmesa" (2016). Dirigent "Javora" od veljače 2024. je maestro Nenad Krljan koji se nakon dugog boravka u inozemstvu vratio svojem gradu i zavičaju, na radost svojih Jaskanaca, a posebno Javoraša.

Foto: Matija Grgas – Mat Photography

Po prvi put na programu jaskanske Matice nastupila je Jaskanka Tanja Mršić, bez sumnje "prva dama jaskanske glazbe", pjevačica koje se proslavila nastupima na brojnim koncertima, festivalima i na gostovanjima diljem Lijepe naše i inozemstva. Tanju je na glasoviru pratio maestro Nenad Krljan, a na gitari Mario Jerčinović.

Jakša Fiamengo bio je akademik, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, dobitnik mnogobrojnih književnih nagrada i Porina za životno djelo te veliki prijatelj Jastrebarskog i Kazališta Škrabe. Predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Jastrebarskom Klementina Škrabe na početku programa je rekla: "Naš program nije samo priredba u čast velikog hrvatskog pjesnika Jakše Fiamenga, on je za nas mnogo više od toga. Ne smijemo nikad zaboraviti da smo mi Hrvati brojem mali narod te bi svi zajedno mogli stati u jedan njujorški kvart. Stoga moramo na svakom koraku i u svakoj prilici isticati i promicati međusobnu toleranciju, solidarnost i ljubav. Tako mi, jaskanski kraj, Prigorje, Pokuplje i Žumberak, večeras ovim programom, posvećenom po nama najznačajnijem suvremenom dalmatinskom pjesniku, iskazujemo našu ljubav i našu počast Dalmaciji i hrvatskom Jugu." Poseban pozdrav svima prisutnima na programu poslao je Nikola Cecić Karuzić, načelnik Općine Šolta, čiji je Jakša Fiamengo bio počasni građanin.

Foto: Matija Grgas – Mat Photography

Na kraju programa prisutnima se obratio i tajnik jaskanskog ogranka Matice hrvatske Mark Krcivoj, a za scenarij i izbor pjesama trećeg programa "U pjesničkim dvorištima" zaslužan je "dobri duh" jaskanske Matice i voditelj Kazališta Škrabe od 1968. do danas Nino Škrabe. Majstor tona bio je Krešimir Karas uz pomoć Gabriela Ivančića i Petra Pavlakovića, majstori rasvjete Ivica i Krešimir Batušić, a fotograf i snimatelj Matija Grgas. Za scenografiju se pobrinula Dijana Šamec Jurmanović i njezin "Cvjetni atelier Dijana".

Program "U pjesničkim dvorištima" održan je u suradnji s Kazalištem Škrabe te uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Zagrebačke županije, tvrtke "Sofascore" Zlatka Hrkaća, obrta "Forest" vlasnika Gorana Navoja, tvrtke "Luxor informatički poslovi" vlasnika Luke Hrkovića i Grada Jastrebarskog.

Organizatori su se, usto, posebno zahvalili na pomoći i suradnji domaćinu Mariju Kovačiću i njegovoj ekipi restorana "K Lojzeku" te svim Matičarima i kazalištarcima (naročito Nikolini Ciban, Jani Valečić i Franu Hrvoju) koji su pomogli kako bi još jedna "Pjesnička dvorišta" razveselila i produhovila sve vjerne gledatelje, izvođače i ljude dobre volje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije