Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
svevremensko djelo

U Kazalište Trešnja stiže prva hrvatska opera za djecu, evo po čemu je posebna

Foto: Kazalište Trešnja
02.04.2024.
u 18:00

Opera "Šumska kraljica", skladatelja Franje Štefanovića, jedinstven je primjer opere za djecu u svijetu, jer su njezini izvođači isključivo djeca te je skroz prilagođena tome da ju djeca mogu razumjeti i izvesti, odnosno svirati, pjevati i plesati.

Prva hrvatska opera za djecu "Šumska kraljica", stiže u Zagreb, a mališani će u njenoj izvedbi moći uživati u srijedu u Kazalištu "Trešnja" u sklopu programa „Četvrtak u Trešnji“. Skladao ju je Franjo Štefanović, a u povodu 145. obljetnice njegova rođenja i 100. obljetnice smrti u metropolu ju dovode Zajednica PHSBB zajedno s HKPD-om „Jelačić“ iz Petrovaradina te Muzičkom školom „Isidor Bajić“ iz Novog Sada.

Osim u Zagrebu dogovoreni su i nastupi u Osijeku, u Dječjem kazalištu „Branko Mihaljević“ 5. travnja, početkom srpnja izvest će se i na Međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku, a nakon toga, i u „Gradskom kazalištu Požega“. Opera "Šumska kraljica" jedinstven je primjer opere za djecu u svijetu, jer su njezini izvođači isključivo djeca te je skroz prilagođena tome da ju djeca mogu razumjeti i izvesti, odnosno svirati, pjevati i plesati. 

VEZANI ČLANCI: 

– Cilj ovih nastupa jest upoznavanje šire hrvatske javnosti s ovim jedinstvenim opernim djelom, ali i sa svestranim skladateljem Franjom Štefanovićem, čiji su lik i djelo bitna sastavnica slavne prošlosti petrovaradinskih Hrvata i bitno doprinosi očuvanju njihova identiteta. Osim toga, ovo je prilika i izvrstan način da se slušateljima dječje dobi približi opera kao glazbeno djelo, da ju razumiju i zavole, što inače nije lak zadatak u školskim klupama. Ova opera može biti i poticaj učiteljima da na slikovit i slušni način potaknu svoje učenike da operu zavole – ističu organizatori. 

Zajednica protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata, u 33 godine svoga postojanja, nastoji čuvati istinu o masovnom egzodusu iz svog zavičaja devedesetih godina 20. stoljeća, ali i očuvati vlastiti identitet, kulturu, običaje te međusobnu povezanost i podršku onima koji su ostali i opstali u Vojvodini, unatoč često ne malim izazovima. S jedne strane kulturna djelatnost Hrvata u Vojvodini, unatoč tome što je povijesno dala snažan obol izgradnji hrvatskog kulturnog i društvenog identiteta, često je nedovoljno poznata i zanemarena u Republici Hrvatskoj. S druge strane, položaj hrvatske nacionalne manjine u Vojvodini potrebno je jačati i kroz promicanje snažnije društvene veze s hrvatskom domovinom, a jedan od oblika očuvanja je i organizacija gostovanja raznih hrvatskih kulturno-prosvjetnih društava iz Srijema, Bačke i Banata u Republici Hrvatskoj.

Foto: Kazalište Trešnja

Franjo Štefanović rođen je 13. ožujka 1789. u Petrovaradinu, nekada slavnoj utvrdi uz rijeku Dunav, a danas dijelu užeg gradskog područja Novog Sada, gdje je od posljedica galopirajuće tuberkuloze i umro 26. siječnja 1924. Bio je učitelj, skladatelj, nastavnik pjevanja, zborovođa i orguljaš, a glazbeni svijet je zadužio i kao istinski tvorac opera za djecu. S pravom ga se ubraja među petrovaradinske velikane hrvatskog roda poput bana Josipa Jelačića, Ilije Okrugića Srijemca i Stanislava Prepreka. Štefanović je 1918. napisao operu za djecu „U vilinoj gori“, godinu kasnije "Šumsku kraljicu" te "Na Orlovgradu" 1920. i „Seobu Slavena“ 1921. 

VEZANI ČLANCI: 

"Šumska kraljica" njegovo je najizvođenije i najpopularnije djelo koju je skladao na tekst Mihovila Peitza. Skladana je u jednom činu, podijeljena na prizore od kojih je svaki od njih zaokružena glazbena cjelina, a posjeduje sve elemente opere za odrasle: solističke napjeve, recitative, dvopjeve, zborove i plesove. 

– Glavna tema ove opere je pomaganje bližnjemu. Stoga se da zaključiti da je njezin sadržaj pedagoški pozitivan jer djecu uzdiže, oplemenjuje i ispravno usmjerava na životnom putu, što je ujedno čini i svevremenskim djelom. Osim toga, zahvaljujući ovakvim djelima, djeca se od malih nogu potiču da upoznaju i zavole operu te da u njoj prepoznaju vrijedno umjetničko djelo – kažu organizatori. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije