Dan Svete Klare

U našem je kvartu četiri dana fešta za Klarinje

11.08.2016., Zagreb -  Udruga gradjana Svete Klare obiljezava 11. kolovoza Dan svete Klare, poznatiji pod nazivom Klarinje.  Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/3
12.08.2016.
u 15:20

Gužve su oko crkve u novozagrebačkom naselju bile nakon misa, a djeca su vukla roditelje na šarene štandove s igračkama

Revne domaćice danima su pekle kolače kako bi počastile vjernike koji su pristigli na proslavu u crkvu na Dan svete Klare, među pukom zvanog Klarinje.

Tradicionalna proslava svetkovine zaštitnice župe privukla je jučer u centar ovog novozagrebačkog mjesta njegove stanovnike, a bilo je posjetitelja i iz okolnih kvartova. Svetu Klaru proslavili su trima misama i proštenjem oko crkve, koja je svoj 650. rođendan ove godine proslavila potpuno obnovljena.

Mami ih šećerna vata

Lokalni DVD otvorio je svoja vrata pa su posjetitelji mogli na jedan dan postati vatrogasci, a članovi društva pokazali su kako izvući unesrećene iz smrskanog automobila. Gužve je tijekom dana ispred crkve bilo nakon misa, a uvečer su na velikome slavlju svoje umijeće pokazali lokalni KUD-ovi. Od ujutro su se na ugostiteljskim pultovima postavljenima isključivo za potrebe proštenja hladili vrući odojci, tek skinuti s ražnja, s natpisom “100 kn – 1 kg” iznad njih, dok su se na drugoj strani ulice okretali janjci.

– Pripremili smo šest komada odojaka po dvadesetak kilograma. Sudeći prema prethodnim godinama, sve će se prodati. Uveče, kad krene fešta, sve ide, i daske i stolovi – šale se ugostitelji Siniša i Slavko. Djeci je najveći gušt pojesti tzv. američki sladoled – veliku rozu šećernu vatu, čija cijena iznosi 10 kuna po komadu.

Dolaze već 25 godina

Dok su na jednom štandu djeca za 10 kuna igrala tombolu i okretala vrtuljak iščekujući nagradu, drugi su majke i očeve vukli za rukav ne bi li im kupili koju igračku.

Bilo je tu svega – od plastičnih pušaka i plišanih psića koji laju do gumenih kugla koje bi zasvijetlile pritiskom na gumb. A neki su djecu počastili jahanjem na poniju. Kao halva su išli i medenjaci svjećarsko-medičarskog obrta Saraga. – Ljudi dobro znaju njihov okus, ispred crkve smo za svako Klarinje već 25 godina – kazala je Maja Saraga.

Fešta u Svetoj Klari traje sve do nedjelje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije