Gotovo 30 posto svih jagoda proizvedenih u Hrvatskoj dolazi iz Brezovice i Sesveta. Naime, u ove se dvije gradske četvrti na 50 hektara godišnje proizvede tisuću tona jagoda, a sve najbolje što proizvođači nude objedinjeno je u brendu jagodica purgerica.
– Većina Zagrepčana ne zna da je njihov grad prvi po proizvodnji jagoda u Hrvatskoj te da je kvaliteta proizvoda na zavidnoj razini – rekao je Marijan Herceg, predsjednik Udruge uzgajivača jagoda grada Zagreba.Udruga od prošle godine tri najbolje sorte jagoda prodaje pod imenom jagodica purgerica, a riječ je o plodovima koji moraju zadovoljiti brojne kriterije.
Stroga kontrola
To su jagode koje rano sazrijevaju, a svejedno su jako slatke. Također, ograničena je uporaba agrokemijskih sredstava što nadzire neovisno kontrolno tijelo.
– Zagrebačka je jagoda poznata sama po sebi, no brendiranjem smo otišli korak dalje i omogućili ljudima da točno znaju što kupuju kada plate jagodicu purgericu – objasnio je Marijan Herceg te istaknuo da je najveća prednost tih jagoda što u roku od nekoliko sati dođu od polja do štanda, što se ne može reći za uvozne jagode. A jagodicu purgericu moguće je kupiti na 17 štandova u Zagrebu, na frekventnim lokacijama, među ostalim, na Tomislavcu, Remizi, Trgu žrtava fašizma i Kvatriću. Na tim se štandovima prodaju i druge sorte jagoda, no purgerica je posebno označena, a za mjericu od pola kilograma treba izdvojiti 12 kuna.
– Na početku sezone cijena je viša, iznosi oko 15 kuna za mjericu te se s vremenom smanjuje. No, nadamo se da neće pasti na manje od 10 kuna jer u tom slučaju ne bismo mogli podmiriti svoje troškove. Naime, mi u proizvodnju pola kilograma uložimo oko 8,5 kuna – objasnio je Herceg te napomenuo da Zagrepčani vole domaću jagodu za koju im nije teško dati nekoliko kuna više nego za uvoznu.
Dobre i za slani obrok
A zašto su jagode korisne, objasnila je Anja Bajt iz Centra za kulturu prehrane gdje je jučer održano predstavljanje nove sezone prodaje jagoda.
– Riječ je o zdravom voću s puno antioksidansa, vitamina i vlakana – rekla je Bajt te dodala da je jagode najbolje konzumirati svježe, ali odlične su i kao desert u pitama i tortama. Također, preporučuje i neobičnu verziju jagoda u slanom jelu poput salate od mladog špinata i jagoda začinjenu crnim paprom i balzamiranim octom.
>> Jagodica purgerica 13 kn pola kilograma
Najzdravije su za pridavace koji uzmu 13 kuna za pola kg!!!!!!