Žene su kuhale, ali uvijek su uz njih stajali muški kuhari koji su nadgledali što one rade. U vojnim taborima, kao što je ovaj, kuhali su ratni zarobljenici – objašnjavali su ovog vikenda vitezovi koji su u srednjovjekovnoj kuhinji na Srednjovjekovnim danima na Medvednici okretali pile na žaru. Pripremali su i kuhani krumpir, ali i pitu od jabuka. Tu su si ipak malo pomogli ribežom, ljepše se tako usitni jabuka, objasnili su. Svega nekoliko metara od njih u radionici streljaštva vježbalo se gađanje lukom i strijelom, razgledavalo srednjovjekovne sprave za mučenje, ali i pilo u "krčmi".
– Svake smo godine ovdje. Zabavno je i zanimljivo, djeca mogu iz prve ruke vidjeti kako je izgledao život prije šest stoljeća, a obavezno nešto i pojedemo te kupimo potkove za sreću – rekao je Martin Zelenika koji je na Medvednicu došao sa suprugom Ivanom, sinom Noom i kćeri Nikolinom. Kako je rekao Zelenika, djeca su se odmah pri dolasku provozala i na srednjovjekovnom vrtuljku, dok su odrasli, osim u sadržajima, uživali i u pogledu koji se s Medvedgrada pruža na Zagreb.
– Prošle godine vrijeme je bilo loše pa se Srednjovjekovni dani nisu održali dva dana, već samo u subotu. Ove godine sunce se pojavilo baš u pravo vrijeme, zadovoljni smo posjetom –rekla je Andrea Kostelić iz Parka prirode Medvednica, organizatora Srednjovjekovnih dana. Brojem zainteresiranih Zagrepčana zadovoljni su bili i vitezovi.
– Promoviramo povijest i drago nam je što ljudi prepoznaju to i što im je zanimljivo 15. stoljeće – rekao je Domagoj Pluščec iz Reda srebrnog zmaja koji djeluje na Britancu.
>>Medvedgrad 'zauzeli' vitezovi, krvnici i coprnice!