Reforma pravosuđa

U Turininoj novi Općinski sud za 271.000 građana

01.04.2015., Zagreb -  Zgrada novog Opcinskog suda u Novom Zagrebu.  Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
03.04.2015.
u 11:39

Općinsko državno odvjetništvo Novi Zagreb i Prekršajni sud također će se smjestiti u Sopotu

Završni su radovi u tijeku u peterokatnici novog Općinskog suda u Novom Zagrebu. Stotine spisa sa sudova koji su 1. travnja ukinuti reformom Ministarstva pravosuđa, užurbano pristižu u zgradu u Turininoj 3 u naselju Sopot. Novi sud pune nadležnosti, kaznenog, građanskog i radnog sudovanja. Uz Novi Zagreb – zapad i istok te Brezovice, pokrivat će i okolne općine te četiri županijska grada: Jastrebarsko, Samobor, Svetu Nedelju i Zaprešić. Oko 271 tisuću stanovnika.

Još traje useljenje

Osim toga, četvrti kat zgrade u Turininoj rezerviran je i za Općinsko državno odvjetništvo Novi Zagreb, a od 1. srpnja na prvi kat smjestit će se i novozagrebački Prekršajni sud. Za ostale će gradove i općine Zagrebačke županije nadležan biti Općinski i Prekršajni sud u Velikoj Gorici.

Kompletno preseljenje suda bit će gotovo za desetak dana. Preostaje još postaviti namještaj i useliti ljude – 62 suca i državna odvjetnika te dvjestotinjak službenika i namještenika. I dok se stupanjem na snagu novog Zakona o područjima i sjedištima sudova drastično smanjuje broj općinskih sudova u zemlji (sa 67 na 24), Zagreb je iznimka. Zbog veličine područja, ali i preopterećenosti, osobito Općinskog građanskog suda u Vukovarskoj ulici, odlučeno je da se ustanovi novi sud. Objašnjava nam to sudac Nikola Ramušćak, v. d. predsjednik novozagrebačkog Općinskog suda, dok obilazimo zemljišnoknjižni odjel novog suda.

– Reorganizacija prije svega donosi rasterećenje Općinskog građanskog suda koji je najveći i najopterećeniji sud u Hrvatskoj. Glavni je cilj i brže rješavanje predmeta, manje gužve i ravnomjerno raspoređeni poslovi – kaže sudac Ramušćak.

Brže rješavanje

Već prvi dan sud je radio punom parom – zaprimljen je prvi prijedlog za ovrhu, nekoliko optužnih prijedloga te je izdano 40 zemljišnoknjižnih izvadaka. Sudac Ramušćak ističe kako će se reformom sudstva dvostruko brže rješavati predmeti.

– Ako je, na primjer, u Zaprešiću prevelika opterećenost sudaca te ako se procijeni da će pojedini slučaj brže biti riješen u Samoboru, spis će se slati u Samobor – objašnjava predsjednik Općinskog suda u Novom Zagrebu. Na taj način izbjeći će se gužva, a predmeti građana rješavat će se brže, efikasnije i jeftinije, objašnjavaju na sudu.

 

Komentara 2

TO
tolitol
17:29 03.04.2015.

Zar je tako teško omogućiti dobivanje potvrda o nekažnjavanju preko interneta? Čemu onda ono bombastično najavljivanje o nestajanju redova pred šalterima zbog uvođenja sustava e-građanin prije pola godine?

DU
Deleted user
07:43 04.04.2015.

kazu u eu da imamo najvise sudaca po glavi stanovnika.....biti ce i da imamo najvece ljencine u eu jer su nasi sudovi najsporiji....ili je korupcija na dijelu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije