ZDRAVSTVO

Ujedinjeni županijski domovi zdravlja

27.10.2003.
u 00:00

Budući da još nije donesen statut nove institucije, koordinatori još ne znaju svoja nova prava i ovlasti

Domovi zdravlja u Zagrebačkoj županiji od 1. listopada su integrirani u Dom zdravlja Zagrebačke županije. Tako je nekadašnjih osam domova zdravlja postalo osam ispostava, a njihovi ravnatelji - koordinatori. Centralizacija županijske primarne zdravstvene zaštite provedena je u skladu s novim zakonom prema kojem Županija mora imati jedinstven dom zdravlja. No, većina nekadašnjih ravnatelja s time se ne slaže. Kažu da se na svakodnevnu komunikaciju s centralom troši više novca nego što je ušteđeno centralizacijom. To je, pak, opovrgnuo privremeni ravnatelj DZ-a Zagrebačke županije Josip Blažak, istaknuvši kako centralizacija neće značajnije povećati troškove rada domova zdravlja.

- Ravnatelji su izgubili mnoge "pogodnosti". Više ne raspolažu novcem i zato se ne slažu s novim načinom rada - kratko je prokomentirao J. Blažak.

Zbog razvedenosti županije, većina koordinatora smatra da bi bilo bolje kad bi umjesto jednog bila tri doma zdravlja - na zapadu, jugu i istoku. To bi, smatraju, uvelike olakšalo komunikaciju. Ravnateljstvo se s time ne slaže i kažu da će na ovaj način kvaliteta usluga biti podjednaka u svim dijelovima županije.

- Počeli smo ujednačavati Hitnu službu, i na tome će se najprije vidjeti sve pozitivne strane centralizacije primarne zdravstvene zaštite - najavio je privremeni ravnatelj Blažak.

Trenutačno sjedište novoosnovane institucije je u Ivanić Gradu, a J. Blažak je najavio da će do Nove godine institucija raditi na "sretnijoj" lokaciji. Najvjerojatnije u Novom Zagrebu, nedaleko od obilaznice koja spaja cijelu županiju.

Nekadašnji ravnatelji još nisu sigurni koja su njihova prava i dužnosti, a neki nisu ni razriješeni dužnosti ravnatelja. U županijskom Uredu za zdravstvo i socijalnu skrb kažu da će se to rješavati u hodu.

- Statut Doma zdravlja nije donesen jer ga nema tko donijeti. Još nije izabrano ni Upravno vijeće, pa kako bih onda ja mogla znati prava i ovlasti bivših ravnatelja - rekla je Snježana Žunec, savjetnica u Uredu za zdravstvo i socijalnu skrb.

Nikola Sever Šeni

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije