Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'ISPRAVNA I OČEKIVANA ODLUKA'

Ukidanje mjere roditelj odgojitelj nije protuustavno. Dolenec: Ovo je velika pobjeda

Zagreb: Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec komenitarala odluku Ustavnog suda o mjeri roditelj odgojitelj
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/3
19.11.2023.
u 15:36

Ovo je velika pobjeda, kazala je dogradonačelnica Danijela Dolenec te dodaje kako je mjera samo lani koštala 70 milijuna eura

Bit će to, kao što je naglasila dogradonačelnica Danijela Dolenec, jedan od najvećih uspjeha otkako platforma Možemo! upravlja Zagrebom. Nakon pozitivne presude Visokog upravnog suda o ukidanju mjere roditelj odgojitelj, slično će, izgleda, odlučiti i Ustavni sud koji još uvijek nije službeno donio presudu.

– Za nas je ova odluka ispravna i očekivana. Od samog početka smo govorili o tome da je mjera neustavna jer je priječila da se djeca upišu u vrtić. Drago mi je da je tako odlučeno. Radi se o mjeri koja je započela 2016. i Zagreb je za nju do sad izdvojio više od 320 milijuna eura, samo u prošloj godini 70 milijuna eura, a za taj se iznos mogu napraviti svi potrebni vrtići - rekla je Dolenec. Visoki upravni sud, dodala je, presudio je u korist Grada u veljači stoga se izmijenjena mjera provodi cijelu ovu godinu što je donijelo ušteda u proračun. Paralelno, za svu djecu koja su zbog ukidanja mjere ostala bez vrtića, oni se grade.

– Prošli smo tjedan otvorili drugi vrtić u mandatu, imamo sedam gradilišta i još pet će uskoro. Već sljedeće pedagoške godine omogućit ćemo da svako dijete može biti upisano u gradski vrtić - dodala je. Grad radi i na tome, kaže dogradonačelnica, da se čim više olakša majkama odgajateljicama povratak na tržište rada. S 30. rujnom 2900 korisnika izašlo je iz mjere, no 2420 još uvijek je u mjeri, a dio će ih biti i iduće godine.

- Prave promjene su teške, ali su nužne. Pokazali smo da možemo i vjerovali smo da će pobijediti javni interes što se i dogodilo. - dodala je.  Podsjetimo, kada je preuzeo vlast, gradonačelnik Tomislav Tomašević naslijedio je mjeru kojom je 5800 majki u Zagrebu dobivalo oko 5000 kuna mjesečno za troje ili više djece. Za nju se mjesečno iz gradskog proračuna moralo izdvajati oko 40 milijuna kuna pa ju je Tomašević prije dvije godine trajno ukinuo, a za postojeće korisnike drastično srezao.

Roditelji odgojitelji pokrenuli su parnicu protiv te odluke pri Visokom upravnom sudu. Prvu verziju odluke VUS je srušio, no nakon što je odluka revidirana, dao joj je zeleno svjetlo, što će, izgledno je potvrditi i Ustavni sud kojem su se roditelji također obratili. 

Komentara 35

ME
Melkiorr
15:44 19.11.2023.

A demografija i opstanak... ma koga briga!

ZE
Zeki
16:39 19.11.2023.

Sad če lova migrantima

PE
Pendrek57
18:37 19.11.2023.

A vidjaj ti ovu drugaricu kako se pjeni. Boze nas je oslobodi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije