Identitet

Umjesto kupanja na moru izabrali učiti "taj akuzativ"

'hrvati01_gra_040713'
''
05.07.2013.
u 09:20

U Zagreb ih je privukla želja da doznaju više o zemlji svojih predaka. 'Zašto se uopće itko odavde iselio na drugi kontinent', zapitao se Australac...

– Imala sam problem s autom, bilo mi je teško objasniti na hrvatskom... – kaže Amerikanka Margaret Marshich Garota u stanci između gramatičkih i lektorskih vježbi. – Teže je nego sam mislila – dodaje ova Teksašanka, po djedu Hrvatica, koja s još 33 osobe različite dobi, uglavnom podrijetlom Hrvata iz 14 zemalja, u Zagrebu polazi Sveučilišnu školu hrvatskog jezika i kulture u organizaciji Hrvatske matice iseljenika i Sveučilišta. Oni će (na)učiti jezik i \"upiti\" značajke zemlje o kojoj su čuli samo iz priča predaka.

– Ja sam iz Australije, otac mi je Hrvat, ali nisam puno znao dosad pa me je sa 38 godina malo sram doći ovamo i slabo govoriti – objašnjava svoje motive Andrew Skvorc, dok je Mirjanu Sajko iz Kanade ovamo dovukla i privukla – ljubav.

– Lani sam upoznala jednog momka i zaljubila se, sad čekam stvari iz Kanade i počinjem živjeti ovdje – navodi ona. Bit će joj lako uklopiti se u zagrebački život jer su ljudi, kaže, opušteni, pristupačni...

Ovi strani studenti u rijetkim trenucima odmora između intenzivne nastave povijesti, \"brušenja\" pravopisa i posjeta kulturnim ustanovama nisu mogli \"pobjeći\" od slika gradskih terasa prepunih kavopija.

– I ja želim ispravno na hrvatskom naručiti kavu da me se razumije – kaže Margaret hvaleći i pažljivo izgovarajući \"strukle\", a Andrew otkriva koji će okus pamtiti.

– Kad sam probao ovdje ćevape, više ih dolje sigurno neću jesti – uskliknuo je Australac, čudeći se \"zašto je uopće netko iz Zagreba išao u Australiju, kad je ovdje tako dobro, na ulici se osjećaš sigurno, svi su susretljivi\". Pogotovo ih se, kažu, dojmio Gornji grad i Dolac, a Margaret i Mirjana priznaju da su u obilasku povijesnih lokaliteta i same osjetile ponos što su – Hrvatice.

U 110 sati predavači škole, čija je direktorica dr. Zrinka Jelaska, potiču ih da što više svakodnevno rabe hrvatski. Prof. Marija Bošnjak napominje da je ovogodišnja \"klasa\" studenata najmlađa u 20-ak godina trajanja, ima dosta učenika i studenata, ali i starijih.

– U njima kao da se probudila želja za otkrivanjem podrijetla. Neki su rekli i da su umjesto odmora na Jadranu radije izabrali učiti \"taj akuzativ\", ustrajni svladati novi službeni jezik EU – kaže prof. Bošnjak.

>>Kroz pjesmu i druženje uče djecu hrvatskom jeziku i kulturi!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije