Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
redovna konferencija

Tomašević: 'Ispravljačke stanice ZET-a trebalo je modernizirati prije 30 godina'

Zagreb: Potpisan ugovor o zajmu grada Zagreba s Europskom investicijskom bankom
Patrik Macek/PIXSELL
02.07.2024.
u 12:29

Gradonačelnik je, u povodu njegovog 99. rođendana obišao i zagrebački Zoološki vrt. Naša je priča počela 1925. kada je osnovan ZOO, a cijelu smo priču započeli s tek tri lisice i tri sove, istaknuo je ravnatelj Ivan Cizelj

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević sa suradnicima posjetio je Zoološki vrt u povodu njegovog 99. rođendana. U sklopu proslave, zajedno s ravnateljem Ustanove Ivanom Cizeljom, simbolično je pokrenuo brojčanik koji će odbrojavati dane do jubilarne 100. obljetnice postojanja zagrebačkog ZOO-a. 

– Naša je priča počela 1925. kada je osnovan zagrebački Zoološki vrt, a cijelu smo priču započeli s tek tri lisice i tri sove. Već godinu kasnije prvi otok je postao premali, iskopan je kanal i stvoren je drugi otok, a površinu na kojoj se danas prostire ZOO dobili smo 1930. – istaknuo je Cizelj. 

Iste je godine, dodao je, izgrađen i popularni Lavlji most, a koji je nedavno, u sklopu procesa modernizacije, i obnovljen. 

– Postepeno su se gradile nastambe, najprije za majmune pa za medvjede, a zatim i Tropska kuća koja je na mjestu gdje se nalazi i danas izgrađena 1973. Ova obljetnica je jedna respektabilna brojka koja pred nama stvara i određene obaveze – dodao je Cizelj. 

U posljednjih nekoliko godina zagrebački ZOO provodi i brojne projekte modernizacije, no suvremeni Vrtovi, dodao je, ne služe samo kao izložbeni prostor za životinje, već se aktivno bave i zaštitom prirode i životinjskih vrsta. 

– Upravo iz tog razloga sudjelujemo i na projektima koji se bave uzgojem, primjerice, čovječje ribice, riječne kornjače i dinarskog voluhara, vrstama koje su regionalne i koje zaslužuju našu pažnju – kazao je. 

Zoološki vrt grada Zagreba danas je dom 388 životinjskih vrsta, odnosno gotovo 7000 jedinki

VEZANI ČLANCI: 

– Ovo je vodeći Zoološki vrt u Hrvatskoj i jedan od vodećih u ovom dijelu Europe. po broju prodanih karata najveća je turistička atrakcija u Zagrebu. Lani ga je posjetilo 453.434 posjetitelja, nadamo se kako ćemo dogodine prijeći i tu magičnu brojku od pola milijuna posjetitelja. Osim toga, jedna je od najvećih turističkih atrakcija i u cijeloj zemlji jer, po broju prodanih ulaznica, prednjače Dubrovačke zidine, Plitvička jezera, NP Krka i pulska Arena – istaknuo je Tomašević. 

Osim ZOO-a koji djeluje u Maksimiru, Ustanova, podsjetio je, upravlja i Skloništem u Dumovcu gdje je nedavno otvoreno i Oporavilište za životinje, a usto prove i program zaštite divljih životinja. 

– Otvaranje oporavilišta bio je EU projekt koji smo otvorili u sklopu III. faze Modernizacije zagrebačkog ZOO-a. Takvo ne postoji nigdje drugdje u Hrvatskoj, a njegova je vrijednost gotovo tri milijuna eura. Nastavit ćemo s kapitalnim ulaganjima u ZOO u budućnosti, a u skorije vrijeme očekuje nas realizacija Uzgojnog centra za riječne kornjače, sufinanciranog iz EU programa Life – kazao je Tomašević. 

Dodao je i kako je nedavno ishođena i građevinska dozvola za izgradnju Skloništa za mačke u Dumovcu, a u realizaciju kapitalnog projekta vrijednog dva i pol milijuna eura krenut će se iduće godine. 

– Gradska uprava i dalje će, prije svega financijski, nastaviti podržavati rad ZOO-a, a iz gradskog proračuna se u te svrhe godišnje izdvaja pet posto ukupnih sredstava – kazao je Tomašević. 

O rekonstrukciji stadiona u Kranjčevićevoj

Očekujemo da će početi u siječnju. U tijeku je završna faza za glavni izvedbeni projekt, što ćemo uskoro prezentirati u javnosti. Nakon toga ide postupak za izdavanje građevinske dozvole, pa javna nabava za izvođača radova. Radovi bi trebali trajati 15 do 18 mjeseci, a prema zadnjim procjenama ukupna vrijednost je više od 30 milijuna eura. Kako za sada stvari u potpunosti će se financirati iz gradskog proračuna budući da se radi o gradskom stadionu koji nema komercijalni potencijal kao Maksimir – istaknuo je Tomašević. 

VEZANI ČLANCI: 

O Jakuševcu

Po istoj građevinskoj dozvoli već deset godina se radi projekt privremenog otplinjavanja na svim otvorenim plohama. Ono što je Državni inspektorat utvrdio jest da taj projekt treba ili ukloniti ili se treba izmijeniti građevinska dozvola u koju bi se dodao projekt. Odlučili smo se za drugu opciju i dozvola će biti izmijenjena ovaj mjesec i to nema nikakve veze sa odronom. 

O bazenu Špansko 

Nas je Ministarstvo tražilo dokaz vezan uz zaštićeno kulturno dobro. Kakav dokaz kada se radi o praznoj ledini? Zbog toga smo neopravdano diskvalificirani iz natječaja za EU fondove. Obećao sam da će se bazen izgraditi i tako će i biti i to gradskim novcem jer ga se čeka više od 20 godina. Dijelom će se financirati i iz zajma investicijske banke, ali opet se taj novac mora vratiti i to iz gradskog proračuna. 

O ZET-u

Imamo 12 ispravljačkih stanica u gradu. Najstarija je izgrađena prije 50 godina i trenutno mijenjamo njezinu infrastrukturu. Novu smo napravili na Zvijezdi, modernizaciju radimo i u Daničićevoj, a zamijenit ćemo i preostale, dakle svih 12 kako ne bi gubile napon i kako tramvaji ne bi ostajali bez struje. To je trebalo napraviti prije 30 godina. Ne možemo raditi sve u isto vrijeme jer za vrijeme radova moramo isključivati napon, a iduća na redu je Dubrava. 

Komentara 10

SP
Spezzi
13:32 02.07.2024.

opet pokojnik kriv. da nije medija koji ga maze i paze ovaj bi od sramote već odselio u jednu od 40 država koje je savjetovao o ekologiji i u kojima zahvaljujući njegovim savjetima rastu dolari na granama...

LA
larala
08:41 03.07.2024.

Ako ih je trebalo modernizirati prije 30g, Tomaševiću zašto isto nisi krenuo sa modernizacijom odmah na početku svog mandata? Unazadio si grad ne 3 već 30g., ne ulažeš i ne održavaš ništa, jedino što znaš je prebacivati krivnju na svog prethodnika u čije je vrijeme, u odnosu na danas, Zagreb bio ponos, a ne sramota, smradograd i kantograd. Nesposobni ste i iskvareni do bola.

KO
Korisnik99
08:16 03.07.2024.

Gospodin Tomašević veli da Hrvati ne znaju čitati rješenje Državnog inspektorata. Kada smo završili osnovno školu dobili smo svjedožbu da smo naučili čitati. Najsmiješnije da su novinari završili i fakultet pa je i njima rekao da krivo čitaju rješenje. Gospoda novinari niste naučili čitati rješenje i molimo da poštujete rijeći g. Tomaševića, gradonačelnika grada Zagreba i vratite se u školu da naučite čitati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije