Nostalgija

VIDEO Zagrepčani se besplatno provozali starim tramvajem iz 1924.

Zagreb: Svake nedjelje građani imaju priliku voziti se muzejskim tramvajem iz 1924. godine
Foto: Neva Zganec/PIXSELL
1/11
02.04.2023.
u 12:59

Zagrebačkim ulicama prvi se tramvaj provozao 5. rujna 1891. prigodom Jubilarne gospodarsko-šumarske izložbe. Kola je prugom vukao konj prosječnom brzinom od 7,5 km/h

Muzejski tramvaj iz davne 1924. ponovno je u prometu, a Zagrepčani su se njime danas mogli besplatno provozati. Projekt je to Tehničkog muzeja Nikola tesla kojim nastoje oživjeti duh prošlih vremena i odati počast plavim tramvajima koji su postali simbolom Zagreba. 

Riječ je o originalnim motornim kolima tipa M-24 iz 1924. i prikolicom koju je konstruirao inženjer Dragutin Mandl. Proizvedeni su u radionicama Zagrebačkog električnog tramvaja, a od 1973. dio su fundusa muzeja. Zagrebačkim ulicama prvi se tramvaj provozao 5. rujna 1891. prigodom Jubilarne gospodarsko-šumarske izložbe. Kola je prugom vukao konj prosječnom brzinom od 7,5 km/h.

Prvo spremišta tramvaja nalazilo se u prostoru današnjeg Tehničkog muzeja, a imalo je konjsku staju i upravnu zgradu. 
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije