Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAOS U DUBRAVI

Više od 100.000 Zagrepčana već drugi je dan bez tramvaja: I dalje se popravlja ozbiljan kvar na trafostanici

Zagreb: Četvrtina stanovnika Zagreba već drugi dan bez tramvaja
Patrik Macek/PIXSELL
25.06.2024.
u 11:00

Putnike u međuvremenu prevoze autobusi koji su uglavnom prepuni te se stvaraju gužve, a Zagrepčani su bez sumnje nervozni jer im je privremeno onemogućen normalan prijevoz na posao ili drugo odredište.

Više od 24 sata je prošlo, no još se ne nazire kraj prometnih problema koji muče stanovnike Dubrave i dijela Maksimira. U ponedjeljak oko 7.30 sati, naime, počelo se opasno dimiti iz trafostanice u ZET-ovom spremištu Dubrava, zbog čega su intervenirali i vatrogasci. Sve je rezultiralo padom napona na tramvajskoj mreži u cijeloj Dubravi, pa zbog toga već drugi dan tramvaji ne vode od Dupca do Maksimira. Broj stanovnika u Gornjoj i Donjoj Dubravi blizu je 100.000, a ako tom broju pribrojimo i stanovnike Sesveta koji zbog kvara ne mogu do grada, dolazimo i do više od 100.000 kvarom pogođenih Zagrepčana. 

"Zbog nestanka napona u prekidu je tramvajski promet na relaciji od Dupca do okretišta Maksimir. Linije 4,7,11 i 12 prometuju skraćeno do okretišta Maksimir, a putnike od Dupca do Svetica prevoze autobusi.Na terenu su servisne ekipe koje intenzivno rade na uspostavi prometa", i dalje stoji obavijest na ZET-ovim stanicama. Kako smo saznali od djelatnika ZET-a riječ je o poprilično ozbiljnom kvaru, a na njegovoj sanaciji neprestano se radi. 

Putnike u međuvremenu, kako smo spomenuli, prevoze autobusi koji su uglavnom prepuni te se stvaraju gužve, a Zagrepčani su bez sumnje nervozni jer im je privremeno onemogućen normalan prijevoz na posao ili drugo odredište. Iz ZET-a su u ponedjeljak navečer priopćili da se popravak očekuje najranije tijekom današnjeg dana. 

"Zbog tehničkog kvara u ispravljačkoj stanici Dubrava, zaduženoj za opskrbu električnom energijom tramvajske mreže istočnog dijela grada, od ranih jutarnjih sati tramvaji linija 4, 7, 11 i 12 prometuju skraćeno do okretišta Maksimir, a putnike od Maksimira do Dupca prevoze autobusi koji se zaustavljaju u zonama tramvajskih stajališta.

Putnike već drugi dan do Maksimira prevoze autobusi. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Nadležne službe ZET-a u suradnji s djelatnicima Končara i HEP-a bez prekida rade na otklanjanju kvara, no zbog kompleksnosti zahvata, uspostava tramvajskog prometa predmetnom dionicom očekuje se po fazama najranije tijekom sutrašnjeg dana.
ZET-ov Centar za nadzor, upravljanje i razvoj prometa prati situaciju na terenu i prilagođava prijevozne kapacitete potražnji na toj dionici te koordinira polaske preostalih tramvajskih linija koje se okreću u Maksimiru.

Zbog nemogućnosti povratka tramvaja u spremište Dubrava, dio vozila će tijekom noći biti stacionirano na tramvajskim koridorima gdje neće ometati funkcioniranje preostalog prometa. Upravo s ciljem da se slične poteškoće u buduće izbjegnu i osigura stabilna opskrba tramvajske mreže električnom energijom, u tijeku je modernizacija ispravljačkih stanica Zvijezda, Patačićkina i Daničićeva u sklopu EU projekta vrijednog gotovo 35 milijuna eura, sufinanciranog iz Kohezijskog fonda.

Također se ulaže i u modernizaciju tramvajske infrastrukture te se tijekom ove godine očekuje rekonstrukcija triju najkritičnijih tramvajskih dionica. Daljnje informacije o očekivanoj uspostavi tramvajskog prometa od Maksimira do Dupca pravovremeno ćemo objaviti na mrežnim stranicama i društvenim mrežama", stoji u ZET-ovom priopćenju. 

VEZANI ČLANCI: 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar R2D2
R2D2
12:58 27.06.2024.

Srećom su si "ekolozi" iz sekte nemremo nabavili Audije, pa ih se treske ne dotikavleju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije