Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
večernji doznaje

Vrućine na vrhuncu, a Bundek bez spasioca, dok ih na Jarunu nedostaje. Grad: Kupanje na vlastitu odgovornost

Zagreb: Spasilačka služba na Rekreacijsko sportskom centru Jarun
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
1/25
10.07.2023.
u 07:45

Oni koji se planiraju kupati u metropoli, čine to na vlastitu odgovornost jer je novozagrebačko jezero ostalo bez spasilačke službe, a 'baywatch' ekipu teško je naći i na zagrebačkom moru. Povećali smo koeficijente, ali ni to nije privuklo nove spasioce, govori voditelj spasilačke službe Borna Hrestak

Nemojte se začuditi ako u potrazi za osvježenjem na plažama Bundeka ne naletite na spasilačku službu jer zagrebačkog "baywatch" odreda ove sezone ondje neće ni biti. Naime, iz Grada su nam potvrdili kako je to u skladu s odlukom koja je Gradska skupština donijela na zasjedanju krajem travnja, a u njoj se isključivo Jarun navodi kao kupalište za 2023.

– Analiza posljednjeg četverogodišnjeg razdoblja pokazuje mali broj kupača na Bundeku, što je, uz nedostatak raspoloživih licenciranih spasilaca i liječnika te visoke troškove održavanja razlog da tamošnje plaže ove godine nisu utvrđene kao lokacije za kupanje. Kontinuirano praćenje korištenja parka pokazuje da se ponajprije koristi za obiteljski posjet, potom za rekreaciju i tek u pojedinačnim slučajevima za kupanje – kažu u Gradu.

Na Bundeku su, dodaju, postavljene table s natpisom "Kupanje na vlastitu odgovornost". Ako nagodinu interes za kupanje bude veći, razmotrit će se mogućnost da se spasilačka služba vrati na novozagrebačko jezero, poručuje gradska uprava.

Voditelj spasilačke službe pri USO-u Borna Hrestak govori nam kako se situacija s nedostatkom spasilaca u Zagrebu poklapa i s generalnim stanjem u Hrvatskoj pa se boji da će radnu snagu za Jarun morati tražiti u susjednim državama.

POVEZANI ČLANCI:

–Mladi su nezainteresirani, radije će otići raditi na more – objašnjava Hrestak i dodaje da je problem s jezerima taj što ih, za razliku od plaža uz more, zakon ne obvezuje da moraju imati spasioce. S obzirom na novonastalu situaciju na Bundeku, zamolili smo ga da nam ipak da i nekoliko smjernica kako bi kupanje na zagrebačkim morima bilo što sigurnije.

– Uvijek vrijedi isto. Nakon sunčanja u vodu se ulazi postupno jer u suprotnom tijelo proživljava šok. Najveći problem za odrasle je ulazak u vodu pod utjecajem alkohola pa preporučujemo da se to izbjegava. Roditelji ne bi trebali ostavljati djecu samu, čak i ako su samo u plićaku jer jezero je, iako se to možda na prvu ne čini, itekako varljivo pa treba uvijek biti na oprezu – zaključuje Hrestak.

GALERIJA: Jarun nakon 40 godina dobio novi izgled

Zagreb: Spasilačka služba na Rekreacijsko sportskom centru Jarun
1/23

 

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar Purgerdragovoljac
Purgerdragovoljac
09:30 10.07.2023.

Ne funkcioniraju odvoz smeća, košnja trave, preskaču se ZET-ove linije....tako da i nedostatak spasioca na gradskim kupalištima nimalo ne čudi. Zagreb se od europske metropole polako ali sigurno pretvara u balkansku provinciju.

DU
Deleted user
08:13 10.07.2023.

Bundek prehodaš da mošnje ne smočiš...

Avatar Crni labud
Crni labud
08:24 10.07.2023.

Kad Nepalci nauče plivati bit će i spasilaca. Do tada kupanje na svoju odgovornost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije