Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nepoznati zagreb

Za Ilicu svi znaju, a jeste li znali koja je najmanja ulica u Zagrebu: Stara je više od sto godina

Zagreb: Novodvorska ulica na Trešnjevci duga?ka je oko 20 metara i široka oko metar i pol
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/14
29.10.2023.
u 11:05

Kvartovske priče govore kako je stara više od cijelog stoljeća, a iako je vrlo kratka i na prvu i neprimjetna, upravo to ju na neki način čini posebnom. Mnogima je pak sinonim najkraće ulice u Zagrebu, možda i jedna od najfotografiranijih jer se u njoj nalazi "Stara dama", no u odnosu na ove ona je prava avenija.

Svaki grad ima svoj popis "naj stvari". I dok se većinom na njoj nalaze najpoznatija turistička mjesta koja nerijetko vrve posjetiteljima poput gradskih parkova, Zrinjevca, Maksimira, katedrale, mirogojskih arkada, Gornjeg grada i drugih znamenitosti, no ovoga puta "naj" popis vodi nas u nešto drugačijem smjeru.

Kako bismo istražili koja je to najmanja i jedna od najkraćih ulica, put nas ne odvodi daleko od centra grada. Tek par koraka od trešnjevačkog placa smjestila se Novodvorska ulica. Najkraća je to ulica i u kvartu Trešnjevka, ali i u cijelom Zagrebu. Ukupne je dužine 23 koraka, odnosno dvadesetak metara i širine 1,5 metara.

Ustvari, ulica koja broji pet kućnih brojeva više djeluje poput prolaza u koji se ulazi kod Taborske i Krapinske ulice. Obgrljena tipičnim trešnjevačkim kućicama Novodvorska je slijepa ulica, iako pješaci njome mogu proći dalje jer na kraju su se smjestile tri-četiri stube do parkirališta obližnje stambene zgrade u Taborskoj.

GALERIJA: Ovo je najmanja zagrebačka ulica

Zagreb: Novodvorska ulica na Trešnjevci duga?ka je oko 20 metara i široka oko metar i pol
1/14

Kvartovske priče govore kako je stara više od cijelog stoljeća, a iako je vrlo kratka i na prvu i neprimjetna, upravo to ju na neki način čini posebnom. No, Zagreb broji još kratkih i zanimljivih ulica. Tako osim Novodvorske duge 23 koraka, na drugoj strani grada u Maksimiru smjestila se 33 koraka duga Kesterčanekova ulica koja se nalazi u blizini bolnice Rebro, odnosno KBC-a Zagreb.

Nekada je ustvari služila kao prilaz tvrtki Monting koja je tamo bila smještena, no prije desetak, petnaest godina ondje je niknuo stambeni kompleks pa je postala ulica. Spomenimo još i Ulicu Eleonore Patačić koja se skrila u uglu pored Martićeve u centru Zagreba, a broji tek 35 koraka.

13.11.2019., Zagreb - Zagrebacka uspinjaca u Tomicevoj ulici"nPhoto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Foto: Tomislav Miletic/POSEBNA PONUDA

Mnogima je pak sinonim najkraće ulice u Zagrebu, možda i jedna od najfotografiranijih jer se u njoj nalazi "Stara dama". Riječ je, pogađate, o Tomićevoj ulici koja je od početka u Ilici do završetka kod uspinjače duga tek 77 metara. Na nju se pak nastavlja i jedna od najkraćih svjetskih uspinjača, duga tek 66 metara.

Znate li za još neku takvu ulicu u Zagrebu? Slobodno podijelite s nama u komentarima.

VIDEO Dubrava uz 'odsutne': Traže povratak uhićenih Boysa iz Atene

Komentara 6

Avatar possibilis
possibilis
11:27 29.10.2023.

"Najkraca ulica Tresnjevke i Zagreba"? Tresnjevka nije u Zagrebu?

Avatar MILENIUM Sokol
MILENIUM Sokol
11:21 29.10.2023.

Znam i tu. Kao klinac kad sam stricu iz minhena dosao na ljetovanje prohodao sam sve ceste i uzivao sam u tome. Eh,stara dobra vremena.

MZ
mz1972
10:57 30.10.2023.

Mala ulica, između Nove Vesi i Medvedgradske. Ima samo 2 kućna broja; 1 i 3.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije