Umirovljenica Mira Cvetko ovaj ručak kuha isključivo suprugu koji jetrica obožava.
– Nešto najbolje na svijetu ta su mu jetrica, obvezno sa žgancima i salatom. Ja ih, pak, ne mogu baš podnijeti i jest ću samo palentu – rekla je učiteljica u mirovini.
Dodala je da ona ipak više voli laganiju hranu te će biti zadovoljna da se za ručak počasti samo palentom i salatom.
Sastojci (za dvije osobe)
40 dag pilećih jetrica - 15 kuna
1 mrkva - 2 kune
1 luk - 2 kune
20 dag palente - 8 kuna
1 glavica zelene salate - 15 kuna
voda, ulje, sol, papar, brašno
Cijena: 42 kune
Postupak:
Jetrica narezati na manje komadiće, pobrašniti, nauljiti i posoliti.
Luk narezati i dodati jetricama, a dio narezati i popržiti na tavi s mrkvom. Dolijevati vodu i kuhati dok mrkva ne omekša.
Na ulju prepržiti luk i dodati kuhanu mrkvu i luk te sve zajedno pržiti dok jetrica ne poprime boju.
Sve to zaliti s još vode, začiniti i pustiti da se kuha još 10-15 minuta.
Palentu skuhati u posoljenoj vodi, a salatu začiniti po volji.
>>Istarska maneštra za okrepu u vrućim proljetnim danima