Odluka Ministarstva gospodarstva

Za sada još ništa od spalionice medicinskog otpada na Rebru, zaustavljena studija utjecaja na okoliš

Zagreb: Konferencija za medije Zelene akcije i Građanske inicijative pod geslom Stop spalionici Rebro KBC Zagreb!
Igor Kralj/PIXSELL
22.05.2023.
u 14:19

U obrazloženju stručnog povjerenstva koje je donijelo odluku stoji kako je razlog obustavi neusklađenost s Generalnim urbanističkim planom, odnosno planskom dokumentacijom, na što je upozorila Zelena akcije i kasnije potvrdio Grad

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja na svojim mrežnim stranicama jučer je objavilo nacrt rješenja kojim se obustavlja postupak procjene utjecaja na okoliš spalionice medicinskog otpada koja se trebala graditi u Kliničkom bolničkom centru Rebro. Time je privremeno zaustavljen projekt izgradnje objekta u kojem se uz otpad KBC-a Rebro trebao obrađivati i medicinski otpad iz još nekoliko zagrebačkih bolnica.

Podsjetimo, zbog spalionice već više od tri mjeseca prosvjeduju stanovnici Gradske četvrti Maksimir koji ne žele, kako kažu, za okoliš potencijalno opasno postrojenje u blizini svojih domova, park šume te škola i vrtića koje im pohađaju djeca. Peticiju inicijative "Stop spalionici na Rebru" potpisalo je 12.000 Zagrepčana, a nedavno su je podržali i aktivisti Zelene akcije.

U obrazloženju stručnog povjerenstva koje je donijelo odluku stoji kako je razlog obustavi neusklađenost s Generalnim urbanističkim planom, odnosno planskom dokumentacijom, na što je upozorila Zelena akcija i kasnije potvrdio Grad.

– Nadamo se da su se nositelj i nadležno ministarstvo u međuvremenu odlučili za inovativne i ekološki prihvatljive metode upravljanja otpadom KBC Zagreb u kojima će se usredotočiti na razvoj recikliranja – komentirali su potez Ministarstva iz Građanske inicijative "Stop spalionici na Rebru". 

A da je spalionica na Rebru puno manje opasna za okoliš nego sadašnji sustav odlaganja medicinskog otpada smatra Josip pavlović iz Udruge Ekologija grada. 

-Nažalost, propao je dobar ali prvenstveno neophodan projekt zbrinjavnja otpada najvećeg bolničkog centra u Hrvatskoj,na način na koji to čini preko 80% bolničkih centara u EU. I dalje će se ogroman novac plaćati privatnim oporabiteljima, a infektivni medicinski otpad završavati po legalnim i ilegalnim odlagalištima diljem Hrvatske umjesto da se zbrinjava na mjestu nastanka, a energija koja bi nastala se koristi da grijanje KBC-a -poručio je Pavlović-. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije