Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pomoć udruzi “NISMO SAME”

Zagreb Advent Run: Trči se za lavice koje se bore s karcinomom, mnogi već šiju kostime

Zagreb: Organizatorica utrke Advent Run Ivana Kalogjera Brkić i ambasadorica Renata Sopek
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/8
05.11.2021.
u 08:00

Podržite rad udruge "Nismo same", prijavite se na www.zagrebadventrun.hr i otrčite ZAR2021

Žene oboljele i liječene od karcinoma koje su okupljene u udruzi “Nismo same” te si pomažu međusobno, ali i drugima u sličnim situacijama, suočene su s teškom preprekom u životu, no pršte borbenošću, pozitivom i dobrim emocijama. A upravo su te lavice okosnica ovogodišnjeg Zagreb Advent Runa, koji se održava 12. prosinca. Omiljena je to humanitarna utrka čiji se sudionici kostimiraju, a start njezina šestoga izdanja bit će u podne ispred hotela The Westin, gdje je i cilj.

Za prijevoz žena na terapiju

Prijave su otvorene do 30. studenoga na stanici zagrebadventrun.hr, a dio sredstava prikupljenih kotizacijom ići će udruzi za projekt nazvan “Nisi sama, ideš s nama” u sklopu kojeg ženama oboljelima od raka osiguravaju besplatan prijevoz taksijem na kemoterapije.

– Ideja ZAR-a u sebi nosi barem dvije snažne poruke. Prije svega, podsjeća nas da je vrijeme blagdana i darivanja, kao i vrijeme kada se moramo osvrnuti oko sebe i pomoći onima kojima je to najpotrebnije. Druga poruka kojom mi kao organizatori ZAR-a želimo potaknuti sudionike je ta da se u blagdansko vrijeme treba kretati i vježbati, a to je puno zanimljivije u krugu naših obitelji. Upravo zato mi volimo reći da je naša utrka slavljenje kretanja i obitelji, a ujedno svi koji trčimo činimo nešto dobro i pomažemo drugima  – kaže Mario Petrović, predsjednik uprave agencije Millenium promocija i jedan od organizatora Zagreb Advent Runa.

Foto: ZAR/Pixsell

Prijave zasad idu sjajno, a ljudi im, ističe Renata Sopek, jedna od ambasadorica utrke, već šalju i poruke da šiju i pripremaju kostime. Javljaju im se i oni koji dolaze svake godine pa poručuju da ni ovo izdanje neće propustiti. Ruta je, spomenimo, duga 10 kilometara, ali postoji i verzija od pet kilometara za one koji nisu sasvim u kondiciji otrčati dulju trasu.

– Zagreb Advent Run je doista poseban doživljaj. Još kad bi u to vrijeme pao snijeg, atmosfera bi bila idealna. Već imamo vrlo pozitivne reakcije i poruke podrške za ovu lijepu blagdansku priču koje stižu sa svih strana – kaže Renata Sopek, stručni specijalist odnosa s javnošću i voditeljica, koja će ove godine, među ostalim, trčati i za svoju mamu koja je preboljela karcinom dojke te za sve koji se bore s malignom bolešću.

29.10.2021., Zagreb - Predsjednica udruge Nismo same Ivana Kalogjera Brkic i organizatorica kostiminirane utrke Advent Run i ambasadorica Renata Sopek.
Foto: Ilustracija/Luka Stanzl/PIXSELL

Svaka donacija je dar s neba

Ivana Kalogjera Brkić, predsjednica udruge “Nismo same”, s rakom se i sama suočila 2015., a napominje da je za žene oboljele i liječene od karcinoma suradnja sa Zagreb Advent Runom veoma dragocjena.

–  Svaka kuna nam je bitna i svaka je donacija dar s neba. Troškovi neprestano rastu. Kroz projekt smo osigurali prijevoz do kemoterapija za 445 žena, što je više od 15.000 besplatnih taksi vožnji. To jako puno znači, posebice onim ženama koju nemaju nikakav prijevoz, ali i onima čije putovanje od kuće do bolnice zna biti dugotrajno i mukotrpno te trajati čitav dan - kaže I. Kalogjera Brkić.

Neke žene imaju pravo, dodaje, na sanitetski prijevoz, ali zbog manjka vozila i radne snage nerijetko znaju u tom pogledu biti zakinute.

- Druge pak nemaju na to pravo. Žene nam se same javljaju i tu smo da pomognemo svima koliko god možemo. Dugoročni cilj nam je ovaj projekt integrirati i u standardno zdravstveno osiguranje. A uz to želimo i osvijestiti ljude da nije točno da od raka obolijevaju samo starije žene. Imamo nažalost i mnogo korisnica koje su u dvadesetim godinama te iz svih ostalih dobih skupina. Treba redovito obavljati samopregled, ići kod liječnika, na ultrazvuk, mamografiju, a po potrebi i magnet - govori predsjednica udruge dodajući kako je  tijeku i novi njihov projekt pomoć u kući naziva “Žene za žene” na kojem je zaposleno 15 gerontodomaćica koje skrbe o 90 onkoloških pacijentica.

Žene oboljele od raka koje trebaju kakav oblik podrške udruzi se mogu javiti na e-mail adresu info@nismosame.com, a oni koji ih pak žele podržati donacijama mogu to učiniti uplatom na IBAN račun HR7224020061100822438. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije