MOŽETE IM SE NAJAVITI

FOTO Zavirite u čuvaonicu zagrebačkog Etnografskog muzeja: Razne predmete prikupljali su čak 105 godina

Zagreb: Konferencija za medije o Danima otvorenih vrata nove Čuvaonice Etnografskoga muzeja
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/14
02.10.2024.
u 14:50

Etnografski muzej zapravo svoju baštinu čuva u čak sedam čuvaonica čija površina se prostire na 2600 kvadratnih metara

Kako se čuvaju i pohranjuju predmeti u zagrebačkom Etnografskom muzeju (EMZ) i što se događa iza očiju posjetitelja može se saznati u obilasku nove Čuvaonice EMZ-a, u Kačićevoj ulici 9/2. Posebna je i po tome što predstavlja prvu otvorenu čuvaonicu u Hrvatskoj u kojoj će sudionici, kroz edukativne radionice pod stručnim vodstvom kustosa, imati priliku sudjelovati u njezinu obilasku, ali i u razgledavanju brojnih muzejskih predmeta iza kojih se kriju doista zanimljive priče. 

Etnografski muzej zapravo svoju baštinu čuva u čak sedam čuvaonica čija površina se prostire na 2600 kvadratnih metara. Sve su opremljene, kaže nam ravnateljica EMZ-a, Zvjezdana Antoš, po najsuvremenijim standardima. U njima su osigurani određeni mikroklimatski uvjeti, a sve se pohranjuje u moderne regale, ladičare, police. Svi posjetitelji, tako, moći će vidjeti što su djelatnici muzeja sačuvali u 105 godina djelovanja za buduće generacije. 

01.10.2024., Zagreb - Konferencija za medije o Danima otvorenih vrata nove Cuvaonice Etnografskoga muzeja povodom Dana europske bastine i 105. obljetnice EMZ-a. Photo: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Robert Anic/PIXSELL

– Održat će se i tekstilne radionice, kao i ona za drvo i metal. Imamo fotostudio, muzejsku dokumentaciju i arhiv, a upravo u tome će se moći saznati kako izgleda taj rad kustosa koji je nevidljiv posjetiteljima, primjerice, gdje se unose podaci u bazu podataka ili gdje se opisuju i evidentiraju predmeti – poručuje Z. Antoš. U obilasku čuvaonice, dodaje ravnateljica, moći će se vidjeti i fotodokumentacije iz 1927. godine pa nadalje, ali i digitalne fotografije, terenska istraživanja i rad s korisnicima te zajednicom.

VEZANI ČLANCI:

Ipak, u obilazak će se ići, potvrđuje nam ravnateljica EMZ-a, u manjim grupama do deset ljudi te je upravo zbog toga potrebna najava. – Posjetitelji će tako imati jedinstvenu priliku vidjeti našu tradicijsku baštinu i kako izgleda posao radnika muzeja iza zatvorenih vrata, a upravo to je i posebnost naše čuvaonice – poručuje ravnateljica. Iako je obilazak Čuvaonice namijenjen širokoj javnosti, cijela priča oko ovog projekta najzanimljivija bi mogla biti studentima, ali i malo starijima, smatra ravnateljica EMZ-a. Zvjezdana Antoš. Za obilazak se možete najaviti na mail edukacija@emz.hr.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije