Isuse dragi, pa što je ovo? Želite li da svoju mirovinu kod vas ostavim, ljutita je jučer bila umirovljenica Mila Vranić kada je došla na plac u Gajnicama kupiti namirnice za ručak. Imala je što i vidjeti, jer se na štandu kraj kojeg je stajala blitva prodavala po 40 kuna za kilogram, bob u mahuni bio je 36 kuna, mladi luk 20, a rajčica je išla i do 40 kuna po kili. Miks mlade salate trebala bi platiti ni više ni manje nego 80 kuna za kilogram, dok grincajg stoji između 15 i 20 kuna. Na kraju je otišla praznih ruku jer trgovački lanci, kaže, ipak imaju razumnije cijene.
Tržnica tri puta skuplja
– Jasno mi je da je domaće najbolje i da vrijedi odvojiti više da bih dobila friško iz vrta, ali ovo si ja ne mogu priuštiti. Cijene su i tri puta više nego što bih platila u Konzumu ili Kauflandu – žali nam se Mila Vranić prije nego što je skrenula prema obližnjem supermarketu. Ništa bolje nije ni na tržnici u Utrini, gdje je Đurđica Samac za jednu cvjetaču, brokulu i malu glavicu kupusa jučer dala 47 kuna. Zelena salata tamo košta 25 kuna za kilogram, mahuna se prodaje po 35 ili 40 kuna, a isto toliko košta i paprika babura.
– Ljudi nemaju penez za tako skupo povrće. I kaj bum si ja sad, živela samo na mesu? Izgleda da bi mi bilo jeftinije – komentirala je ova Utrinjanka.
A kilogram junećeg buta, inače, košta 60 kuna, ramstek je 44, svinjski kare između 30 i 40 kuna, a jednako toliko bilo bi jedno cijelo zamrznuto pile.
I na Dolcu, gdje su cijene obično niže od ostatka grada, cijene voća i povrća skočile su u nebesa. Kilogram trešanja košta 80 kuna, babura je 35...
– Ovamo dolazim svaki dan i primjećujem da su sve cijene otišle “vrit”, pogotovo povrće – kaže Antun Javor koji je kupio tri jabuke za koje je dao 10 kuna. Drugo ništa, kaže, nije uzimao jer mu je ipak bilo malo preskupo. Preskupo je bilo i Stipi Tojčiću.
– Ja si možda mogu priuštiti luksuz kupnje na tržnici, ali većina ljudi ne može. Cijene me pravo čude jer je početkom godine PDV na voće i povrće snižen na 10 posto. Ne bi li onda trebalo biti jeftinije? – pita Tojčić.
Domaće košta
No ništa nije preskupo ako želimo da nam hrana bude domaća i zdrava, a smanjenje PDV-a ništa im ne pomaže, brane se vlasnici štandova. Jedan od njih je poljoprivrednica koja na tržnici Utrina dalmatinske mahune prodaje za 40 kuna po kilogramu, rajčicu po 40 i grašak za 35 kuna. To je, kaže, zapravo još i jeftino, kad se u obzir uzmu ulaganja u uzgoj i transport.
– Sve uzgajamo u plastenicima u Kaštelima i to košta. Uopće nemam problema s time da svoje povrće naplatim onoliko koliko vrijedi – kaže nam, a isto to nam je rekao i vlasnik OPG-a koji na Kvatriću za domaću rajčicu traži 40 kuna, za ljubičasti luk 15 kuna po kilogramu.
– Kad bi ljudi znali koliko košta uzgoj kvalitetnog povrća, ne bi toliko prigovarali. Neka si doma uzgajaju luk ako im se ne sviđaju moje cijene – kaže.
Ljudi, nemojte biti bedasti i nasjedat. Oni imaju domaceg povrca i voca, 5 - 10 posto, ostalo kupe na zelenoj trznici na Zitnjaku!!