podaci pod ključem

Zavirite s nama u 'pametnu sobu' koja čuva sve gradske tajne

'10.09.2013., Zagreb - Trg Stjepana Radica, Pametna soba u gradskoj upravi gdje se nadgledaju sve aktivnosti u gradu Zagrebu.  Photo: Zarko Basic/PIXSELL'
Foto: 'Zarko Basic/PIXSELL'
1/5
11.09.2013.
u 09:42

Podaci su pod ključem. Jedino će gradonačelnik imati potpun pristup gradilištima, parkiralištima..

Pametna soba naziv je prostorije u gradskoj upravi u kojoj se mogu vidjeti sve baze podataka kao što su popisi onih koji primaju socijalnu pomoć, u njoj su instalirane sve postojeće interne internetske aplikacije poput pozicije ZET-ovih autobusa, tramvaja i ralica, a dostupne su i žive slike s javnih gradilišta i kamera sa 75 lokacija.

U 24 sata stotinu prijava

– Ovdje ćemo na jednom mjestu imati razne podatke, od toga u kojoj su fazi gradska gradilišta, gdje su sve dopušteni prekopi na ulicama do podataka dobivenih aplikacijom Moj Zagreb koja je osmišljena da se i svaki građanin može uključiti u uljepšavanje svoga kvarta ili ulice – kazao je gradonačelnik Milan Bandić. Dodao je kako je osnovni cilj pametne sobe da javna usluga postane učinkovitija, a Grad organiziraniji. Nova opcija Zagrepčanima je predstavljena ovaj tjedan, a Bandić je dodao da je samo u prva 24 sata pristiglo više od stotinu prijava. Premda ni besplatni telefoni neće biti ugašeni, u gradskoj upravi smatraju da je ovaj način komunikacije s građanima znatno bolji jer 110 komunalnih redara ne može reagirati brzo kao što to zajednički mogu građani. – Sjetimo se snijega koji je prošle zime paralizirao ulice pa smo otvorili besplatne linije na koje su građani ukazivali na probleme. Sada će se takve stvari obavljati u ovoj sobi, a naši djelatnici imat će izravni uvid u to gdje se nalaze ralice pa će moći davati detaljne informacije – kazao je Vladimir Gruborović, pomoćnik pročelnika za komunalne poslove.

Pristup uz šifru

Objasnio je da Grad ima brojne druge podatke koji se mogu pratiti.

– Ovdje će se moći vidjeti svi podaci koje naši uredi prikupljaju, od dokumenata važnih za prostorno uređenje, primatelja socijalne pomoći, korisnika gradskih stanova do situacije na ulicama pomoću kamera koje prate nepropisno parkiranje – objasnio je Gruborović. Pristup informacijama imaju samo gradonačelnik i osobe iz gradskih ureda od kojih svaka mora imati šifru za pristup podacima u pametnoj sobi. Neće se zapošljavati novi ljudi jer će posao obavljati osobe koje su i do sada bile zadužene za taj posao, ali su ga obavljale u "običnim" sobama.

>>Bandić će u 'pametnoj sobi' vidjeti radi li se ili zabušava

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije