borba sa švercanjem

ZET će putnicima najavljivati gdje su kontrolori

'22.12.2011., Zagreb - Iz Zagrebackog elektricnog tramvaja najavljeno je  poskupljenje javnog prijevoza, karta bi trebala kostat 15kn, a djacki pokaz 175kn, te bi se ukinulo placanje karte SMS-om.   P
'Marko Lukunic/PIXSELL'
08.12.2012.
u 14:19

M-prijevoz: 
Od Nove godine u ZET-u uvodi se novi sustav kupnje karata mobitelom.

Kontrola u ZET-ovim tramvajima i autobusima od sljedećeg će se tjedna i najavljivati. Naime, počinje emitiranje ZET info programa u svim javnim vozilima, a uz razne servisne informacije, poput prometnih, kulturnih i slično, ZET će obavještavati putnike u kojim tramvajima i autobusima kontrolori provjeravaju karte.

Svakih pola sata

– To je novost s kojom uskoro krećemo. Nikada nam nije bio cilj hvatati one koji se voze bez karte i naplaćivati kazne i zato ćemo početi najavljivati kontrolu – objasnio je direktor ZET-a Dubravko Baričević.

Novi način kontroliranja putnika trebao bi biti ugodniji kako samim putnicima tako i ZET-ovim zaposlenicima, a svakodnevno će se znati u kojem se točno tramvaju i autobusu provjeravaju karte.

– Svakih pola sata, u programu koji traje četiri minute, obavještavat će se putnici u kojim je točno tramvajima i autobusima i na kojim linijama kontrola. Svi oni koji su karte uredno platili neće imati problema, a oni koji nisu, bit će upozoreni – dodao je direktor Baričević.

Upitno će biti jedino vrijeme.

– Kada će točno biti kontrola u vozilima, to se neće znati – dodao je Baričević.

ZET započinje i borbu sa švercanjem i zloporabom kupnje karata putem SMS-a. Već 1. siječnja uvest će se novi sustav naplate, takozvani M-prijevoz, a on bi, kako kaže direktor ZET-a, trebao spriječiti putnike bez karte da na razne načine "dilaju" kartu kupljenu mobitelom.

– Iako je bilo prijedloga da se ova usluga ukine, odustali smo od toga. Godišnje uprihodimo 25 milijuna kuna od nje, i to nam je velik dodatak. Sada ćemo je samo pospješiti – objasnio je Baričević.

Nova usluga, priznaje direktor, bit će malo kompliciranija od dosadašnje.

Novi sadržaj

Tako će svi oni koji budu htjeli SMS-om plaćati prijevoz prvo morati kupiti karticu na kiosku, a ona će biti slična trenutačnoj vrijednosnoj karti.

– Na toj će kartici biti kod koji će se slati umjesto dosadašnjeg sadržaja ZG. Taj kod bit će jedino što će se provjeravati. Kontrolori će isključivo tražiti karticu s pomoću koje će se vidjeti je li sve uredno plaćeno, a mobitel će služiti isključivo kao sredstvo plaćanja – kazao je Baričević.

Zbog nove naplate SMS-om na uređajima u vozilima programirat će se nove ikone, a putnici će moći izabrati što plaćaju, dnevnu ili noćnu vožnju, dnevnu kartu, kao i zonu.

Ključne riječi

Komentara 25

TE
Televizor
16:40 08.12.2012.

U tramvaju su putnici stalno podvrgnuti njihovom teroru. U zadnje vrijeme puštaju obavijesti o tome kako je švercanje kažnjivo. No shit? Umjesto da vele o kojoj stanici je riječ oni dave s tim glupostima. Ili s nekakvim njihovim vijestima. A sad još i ovo. Karte se plaćaju suhim zlatom a vožnju ti čine što neugodnijom.

Avatar Niškorist
Niškorist
17:33 08.12.2012.

ZET ima humora !!!!

AL
alonsa
15:52 08.12.2012.

Znači, po ovom navedenom, prvo moram otići pješice do kioska koji radi pa se vratiti na autobusno stajalište. Dosadašnj način plaćanja je puno jednostavniji, ali trebamo sve zakomplicirati, da ne govorim kako kod nas stalno nešto novo koje dodatno košta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije