OMILJENI SIMBOL ZA FOTOGRAFIRANJE

Znate li kako se zove konj na glavnom zagrebačkom trgu? Bio je poklon i vjerni sluga bana Josipa Jelačića

Na današnji dan 1859. umro je ban Josip Jelačić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/9
30.09.2024.
u 12:29

Kip bana Josipa Jelačića na istoimenom glavnom trgu u Zagrebu podignut je samo sedam godina od banove smrti te svečano otkriven 16. prosinca 1866. godine

Kada iz tramvaja broj 1, 6, 11, 12, 13, 14 i 17 kročite na ploče najvećeg i najpoznatijeg zagrebačkog Trga bana Josipa Jelačića, dočeka vas kip bana na konju sa sabljom u podignutoj desnoj ruci. Banov konj s vremenom je postao jedan od najpoznatijih i najomiljenijih simbola za fotografiranje, a ispred njega se u svako doba godine nakupljaju posjetitelji kako bi "okinuli" barem jedan selfie. Ipak, malo ljudi zna da se vjerni konj bana Jelačića zove Emir i da ga je on dobio na poklon od Mahmud-bega Bašića iz Bihaća.

Na Emiru je ban, naime, jahao sve do Zagreba za svoje ustoličenje, a kasnije se s njime uputio i do Mađarske, a sve te kratke crtice o poznatom konju predstavila je ekipa iz Putnog kofera na svom TikTok kanalu. Kip bana Josipa Jelačića na istoimenom glavnom trgu u Zagrebu podignut je samo sedam godina od banove smrti te svečano otkriven 16. prosinca 1866. godine.

@putni.kofer Iza prepoznatljivog simbola Zagreba krije se zanimljiva priča 😊 #zagreb #hrvatska #fyp #fypage #putnikofer @Lucija Ćustić ♬ Epic Inspiration - DM Production

Na početku je bio okrenut prema sjeveru. Dok jedni govore da je to zbog toga što je na sjeveru Mađarska, a čiju je revoluciju ban ugušio 1848., drugi pak misle da je položaj određen u skladu s tadašnjim izgledom trga. Ipak, Mađari i Habsburgovci nisu bili zadovoljni s idejom dizanja spomenika čovjeku kojeg su krivili za neuspjeh revolucije, no Zagrepčane ništa nije obeshrabrilo. Kip je ipak podignut, a djelo je Antona Dominika Fernkorna, poznatog bečkog kipara.

VEZANI ČLANCI:

Nakon nekoliko godina, kip je otklonjen i rastavljen, i to 1947. tijekom noći, a njegovi dijelovi su se čuvali u podrumu zagrebačke Gliptoteke, a posebnu pozornost na njega je obraćao dr. Antun Bauer, inače ravnatelj. No, 1990. godine, kip je vraćen na glavni zagrebački trg, ali ovog puta okrenut prema jugu.

Komentara 4

Avatar Stradun
Stradun
12:57 30.09.2024.

" svečano otkriven 16. prosinca 1866. Nakon nekoliko godina, kip je otklonjen i rastavljen, i to 1947. tijekom noći..." E to "nekoliko godina" zapravo je dugo razdoblje od 81 godine. A tko je uklonio spomenik? Je li to tajna? Komunistička vlast pod okriljem noći i velike tajnosti rastavlja i ruši Jelačićev spomenik.... Članak je trebao biti puno, puno bolji.

AN
antikomunist1
13:39 30.09.2024.

Za komunističke zločince i spomenik banu Jelačiću bio "kontrarevolucionarno djelovanje" I onda i danas to je bio čin političkog barbarstva.

TE
TenFour
13:15 30.09.2024.

Ok znaci konj na trgu se zove Emir. Hvala na tome. A onaj na pantovcaku?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije