Aralsko jezero

Jedno od najvećih jezera na svijetu posve je presušilo

aralsko jezero
Foto: NASA
1/2
01.10.2014.
u 08:33

Ovo je prvi put u šest stotina godina da je ovo jezero potpuno suho, kazao je Philip Micklin. Posljednjih desetljeća ovo je područje postalo groblje brodova, a sav životinjski i biljni svijet u njemu je uništen

        Čevrto najveće jezero na svijetu, Aralsko jezero, smješteno između Kazahstana i Uzbekistana, potpuno je presušilo, pokazuju najnovije fotografije koje je napravio NASA-in satelit.

Isušivanje Aralskog jezera rezultat je melioracijskog projekta započetog u vrijeme Sovjetskog Saveza i preusmjeravanja toka rijeka Amu Darja i Sir Darja koje su natapale jezero.

– Ovo je prvi put u šest stotina godina da je ovo jezero potpuno suho, kazao je Philip Micklin, stručnjak koji godinama prati stanje Aralskog jezera. Posljednjih desetljeća ovo je područje postalo groblje brodova, a sav životinjski i biljni svijet u njemu je uništen.      

>> Aral je globalna katastrofa koja je bila predaleko od naših očiju

>> Projekt Melioracija krša

Komentara 2

BA
bajo2
21:55 01.10.2014.

ako je suho,onda vise nije jezero i ne treba ga pominjati u tom kontekstu!ustvari bas me briga!to ce mi u hrvatskoj stetiti u toj mjeri,kao sto cu imati koristi od busenja nafte na jadranu!

CE
centirion
08:13 15.10.2014.

Jel mogu oni nekako isusiti poplavljenu Slavoniju?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije