Nutricionisti:

Pazite što jedete: 10 zabluda o takozvanoj 
zdravoj hrani

zdrava hrana
Foto: Thinkstock
1/2
11.05.2015.
u 09:52

Čak 64 posto potrošača pod utjecajem je tzv. zdravih proizvoda, tvrde Britanci

Uza sve moguće informacije koje nam serviraju samozvani gurui prehrane, farmaceutska industrija, trgovci, nutricionisti... jesti zdravo nikada nije bilo više zbunjujuće. Tzv. zdravoj hrani posvećene su čitave police i sve popunjeniji odjeli u trgovačkim lancima, ljekarnama, drogerijama na čijim proizvodima "vrište" tvrdnje kako je nešto s malo masti, bez šećera, posve prirodno – i jedini ispravni odabir želimo li se "zdravo" hraniti.

Pazite na deklaracije

Ispada da je sva druga hrana, koju će potrošač odabrati s neke druge police, nezdrava, iako se ni ta ne bi našla na polici da nije zdravstveno ispravna, što znači da je i ona sigurna za konzumaciju i ne sadrži tvari u količinama koje bi mogle ugroziti ljudsko zdravlje. No čak osam od 10 odraslih prema nekim je istraživanjima u posljednjih godinu napravilo zaokret prema "zdravijem" izboru, dok je istraživanje britanskog Instituta prehrambene tehnologije pokazalo kako je čak 64% kupaca pod utjecajem "zdravih" proizvoda. Lijepo upakirani, uvjerljivo oglašavani s poznatim licima, i uz nešto veću cijenu od "nezdravih" proizvoda, teško im je odoljeti. No je li zbilja sve tako idilično, dok se vodimo subjektivnim, umjesto objektivnim mjerilima kupnje?

– Pogledamo li nutritivni sastav takvih proizvoda, u većini slučajeva ćemo uočiti da su sastavom vrlo slični proizvodima koji nemaju smanjen udjel šećera ili masnoća. Stoga je vrlo važno obratiti pažnju na deklaracije i nutritivne tablice iz kojih možemo saznati sve informacije i odlučiti je li stvarno takav proizvod zdraviji i mudriji izbor – sugerira nutricionistica Nataša Šoštarić, stručna suradnica Definicije hrane.

I superhrana nepotvrđena

No da bi neki prehrambeni proizvodi imali funkcionalnost ili "etiketu" da su korisni ili zdraviji, možda i poželjniji, njihova hranjiva vrijednost i tzv. prehrambene tvrdnje trebaju imati i određenu podlogu, dodaje pak magistar nutricionizma i direktor tvrtke NutriConsult Nenad Bratković. Kada govorimo o namirnicama ili prehrambenim proizvodima s određenim udjelom korisnih hranjivih tvari, to znači da su – bez dodanih šećera, bez sladila, sa smanjenim udjelom masti i šećera, bogati vlaknima ili omega-3 masnim kiselinama... Pa tek onda "s dodanim vitaminom XY" i slično.

– Pritom ne govorim o supernamirnicama ili superhrani jer je taj termin "rezerviran" za namirnice koje imaju veću antioksidativnu ili drugu vrijednost i nerijetko dolaze iz dalekih i egzotičnih zemalja. To su, primjerice, camu-camu, acai, goji bobice, chia sjemenke, zatim i aronija, brusnica, borovnica... No, i taj je termin znanstveno nepotvrđen i uglavnom subjektivan te produkt marketinga "industrije zdravlja" – tvrdi Bratković.

Laici ne znaju, no trgovci i proizvođači u zabludu nas dovode već i kod mlijeka. Uvijek radije kupite svježe mlijeko, kaže Bratković. Trajno se mlijeko podvrgava raznim postupcima sterilizacije na visokim temperaturama, pri čemu se postiže zdravstvena sigurnost, no narušena mu je hranjiva vrijednost u odnosu na svježe mlijeko.

Uz voćne jogurte, koji se reklamiraju kao zdravi, ali su prebogati dodanim šećerima i prehrambenim aditivima (zgušnjivačima, regulatorima kiselosti, umjetnim sladilima), želimo li jesti "zdravo", nije, primjerice, za vjerovati ni grčkim jogurtima koji sadrže visok udjel mliječne masti i visoku energetsku vrijednost u odnosu na jogurte iz obranog mlijeka. Žitarice za djecu u obliku čokoladnih kuglica i hrskavim cornflakesom s mnogo dodanog šećera nisu dio zdravog doručka i treba ih zamijeniti financijski povoljnim i vrlo zdravim zobenim pahuljicama, koje se mogu pripremati na razne i brze načine, preporučuje Bratković. Margarini i light "dijabetički" džemovi za "zdrav" doručak, posebice jeftiniji, mogu biti bogati transmasnim kiselinama – najgorom vrstom tvari koja se pojavljuje u gotovim namirnicama, ili pak nepovoljnim tipom masti (omega-6) koje ionako previše unosimo prehranom, rekao je Bratković. 

>> Ovih 10 namirnica pomaže u oslobađanju od stresa 

>> 7 namirnica za koje niste mislili da sadrže šećer

Komentara 27

LI
liliZG
11:14 11.05.2015.

kada bi si to mogla financijski dopustiti, kupovala bih od dimaćeg bio proizvođaća njegove proizvode na tjednoj bazi , isto bi našla pouzdanog uzgajivača kokica, pajceka i ostalih mesnih delicija da me snabdjeva sa zdravim mesom , ne onim koje je već puno antibiotika i hormona rasta, ali nemam te financijske mogučnosti, pa jedem smeće kao isvaki drugi hrvat.

DU
Deleted user
12:44 11.05.2015.

zbog cega nigdje ne spominjete pesticide, fungicite i insekticide? zbog cega se uopce mlijeko spominje kao hrana za ljude? ne trebas biti posebno pametan i uociti razliku izmedju nas i krava/koza. ne moze ista hrana (a jos usput maksimalo ispreradjivana i zivotinje su hranjene svime i svacime) biti dobra i za ljude i za njihovu djecu tuga od clanka

MA
maxxxx
12:53 11.05.2015.

Postoji vrlo jednostavno pravilo koje rješava 90% problema. Kupovati neprerađene namirnice, voće, povrće, meso, koliko god je moguće prije nego prerađeno, jer se preradom dodaju sva čuda konzervansa, šećera, pojačivača okusa itd. Ne mogu razumjeti da netko uopće koristi npr. vegetu koja je zabranjena u većem dijelu svijeta, umjesto svježe mrkve, peršina i celera, a čitam recepte po kulinarskim portalima, pa svugdje vidim vegetu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije