Tijekom hladnih dana nema ništa ljepše nego popiti šalicu toplog čaja. No, jeste li znali da pogrešno kuhate čaj?
Britanci su eksperti u pravljenju čaja, a njihovo prvo pravilo glasi da se u šalicu prvo ulije mlijeko. I ne iznenađuje da Britanci čaj doživljavaju jako ozbiljno.
Dok se dosad tvrdilo kako se mlijeko dodaje zadnje u čaj, prema Britanskim institutu standarda (BSI), to je jako pogrešno.
– Iskustvo je pokazalo da se najbolji rezultati postižu kada je temperatura tekućine između 65 i 80 Celzijevih stupnjeva, a koja nastane kada se doda u mlijeko – tvrdi BSI.
Mnogi stoga sada tvrde kako se u šalicu treba prvo uliti mlijeko, a nakon toga čaj. Ne bi se trebalo koristiti niti mlijeko pasterizirano na previsokim temperaturama jer je moguće da sadrži denaturirane proteine zbog čega će čaj biti lošijeg okusa.
>> Ove stvari o čaju jednostavno morate znati
Istina, ne znam koje mlijeko, ali, ako se sjecam price od profesorice iz gimnazije koja je bila u Engleskoj, ne radi se o klasicnom mlijeku. Mozda i grijesim. Samo kakve ovo veze ima sa nama i krivim kuhanjem caja ? Mi ne stavljamo nikakvo mlijeko.