Sada je najbolji trenutak da promijenite prehrambene navike kako bi tijelo što lakše podnijelo promjenu godišnjeg doba i pripremilo se na veću aktivnost

Zelenilo na proljetnom tanjuru

275396.jpg
import
23.09.2005.
u 14:15

Čovjek je dio prirode i treba biti u skladu s njom - kako s njezinim ciklusima, mjenama, dobima, tako i s prehranom. Prehrana u proljeće zahtijeva posebnu promjenu i prilagodbu u odnosu na druga godišnja doba. - Organizam u skladu s proljetnim promjenama pokazuje razne tegobe: psihičke, energetske i fizičke prirode. Nakon duge i hladne zime tijekom koje smo konzumirali masnu i kaloričnu hranu, tijelu je baš sada potrebna obnova. Zima zbog niskih temperatura uvjetuje prehranu s više kalorija kako bi organizam opskrbila potrebnim energetskim rezervama.

Sezonsko povrće
Kad se ne potroše unesene kalorije, stvaraju se masne stanice, povećava se tjelesna masa i narušava opće stanje organizma. Zato je proljeće odlična prilika za promjene u prehrani i dobra priprema za ljeto u kojem će tijelo biti izloženije vrućini i sunčevim zrakama. U proljeće organizam pokazuje pad imunološkog sustava pa se često javljaju zdravstvene tegobe poput umora, nesanice, razdražljivosti, smanjena je koncentracija i kondicija, kardiovaskularne tegobe, alergije, astma - ispričala je Mirjana Tonković, dipl. ing. biotehnologije i stručni savjetnik u predstavništvu Multipowera i Wiedera.

Zbog toga je, smatra M. Tonković, nužno prilagoditi prehranu novim uvjetima i povećati unos sezonskog povrća: špinata, blitve, brokule, zelene salate, mladog luka, rotkvice, krumpira, odnosno namirnica koje su bogate mineralima, naročito kalcijem, magnezijem, kalijem i željezom. Osim povrća, organizmu su nužni mlijeko i mliječni proizvodi, bogati izvori kalcija, zatim vitamini A, C i E, a pogotovo antioksidansi koje dobivamo iz mrkve, zelenog povrća, šparoga, cjelovitih žitarica, pšeničnih klica, žutog voća, grejpa, jabuka, naranči, kivija. Naravno, dodala je gospođa Tonković, dobro je pojesti i bananu jer je u njoj, osim što je izvor energije, i te kako nužan mineral kalij, koji s natrijem regulira razinu tekućine u organizmu.

U proljeće je veća potreba za unosom tekućine, a nedostatak tekućine osjeća se u nedostatku energije. A ona je, kao naš životni pokretač, neizostavna u funkcioniranju organizma pa je podižemo unosom ugljikohidrata: tijesta, riže, krumpira, žitarica i proizvoda od žitarica. Ako je unos nedovoljan, tražimo nadomjestak, a da ni ne znamo zašto, u kolaču ili nekoj drugoj slastici. Nestabilno vrijeme, radne i obiteljske obveze zahtijevaju i pojačanu snagu organizma, a nju ćemo dobiti unosom proteina iz mesa, ribe i soje. Tijelo tako dobiva i vrlo bitne vitamine B skupine te važne aminokiseline iz kojih se obavlja sinteza proteina i regeneracija mišićnih stanica. Aminokiseline su tvari koje organizmu daju mladenački polet i snagu, pa ih savjetnica preporučuje i kao dodatak prehrani osobama koje se osobito brinu za vitalnost i zdravlje.

Čistači masnoće
- Prehranu reguliramo, osim prema godišnjem dobu, i prema starosnoj dobi, spolu, fizičkim aktivnostima i radnoj sposobnosti. Kad je riječ o fizičkim aktivnostima, prehrana se regulira za kategorije sportaša, rekreativaca i onih koji žele što dulje ostati vitalni. Sportaši u proljeće trebaju unositi i vitaminsko-mineralne dodatke prehrani te ugljikohidratne i proteinske napitke tipa multipower i weider. U većine ljudi, bili oni sportaši ili ne, stvara se potreba da se masne stanice razgrade i oksidiraju do energije, a to omogućuje aminokiselina L-carnitin koje ima prije svega u crvenom mesu i mesu divljači. Vegetarijancima često nedostaje jer je nema u povrću pa je poželjan dodatni unos u obliku tableta i tekućine iz ponude dodataka prehrani. Mnogima trebaju i čistači masnoće, među kojima prednjači ječam, zatim zob i u nešto manjoj mjeri pšenica i raž.

Ne jedete li ih, uzmite dodatak prehrani poput CLA, linolne kiseline jer ona masnoćama ne dopušta stvaranje masnih stanica - rekla je Mirjana Tonković. Dakle, unosimo li svakog dana u proljeće potrebnu količinu vode, vitamina i minerala, proteina i ugljikohidrata, objasnila je M. Tonković, naše tijelo osjetit će veću snagu, izdržljivost i energiju, ojačat će imunološki sustav. A sve će nam to omogućiti da spremni dočekamo ljeto koje zahtijeva novu prilagodbu organizma.

Želite prijaviti greške?