vlakovi kao stras

Beskrajna radost kad nakon šest sati stvore svoj vlakić

'24.11.2012., Zagreb - Susret zeljeznickih modelara.  Photo: Igor Kralj/PIXSELL'
Foto: 'Igor Kralj/PIXSELL'
1/4
26.11.2012.
u 10:00

Ovaj hobi godišnje stoji i 20.000 kuna, ali njime se bave i liječnici i soboslikari

– Modelarstvom se bavim 50 godina, zaljubio sam se kad su mi za šesti rođendan roditelji poklonili malu željeznicu. Odonda sam svaki džeparac iskoristio kako bih kupio još jednu, a onda sam počeo raditi i svoje modele – objašnjava Dubravko Kuhta, jedan od najstarijih zaljubljenika i članova Kluba željezničkih modelara Zagreb, na njihovu godišnjem susretu u Zajednici tehničke kulture, gdje su izložili svoje kompozicije.

Sve kao u stvarnosti

Njihov hobi izrazito je popularan u zapadnim europskim zemljama, u nas nema mnogo ljubitelja, klub u Zagrebu ima 70-ak članova. Razlog tomu, kaže Kuhta, vjerojatno je što se time mogu baviti dobrostojeći ljudi, jer znaju na njega potrošiti i do 20.000 kuna. Sastavljanjem vlakića, u što ulazi i sva prateća infrastruktura kao što su pruge, kućice i okoliš, sve u minijaturnim veličinama, bave se i liječnici, avijatičari, arhitekti, soboslikari. Žele li nabaviti dijelove, moraju ići skroz do Ljubljane, gdje je najbliža specijalizirana trgovina, no odnedavno se sve što im je potrebno može naručiti i putem interneta. Za hobi nije potreban velik prostor, kažu modelari, pa imaju člana koji živi u stanu od 30 kvadrata, a i dalje slaže svoju željeznicu.

– Potrebno je strašno puno ljubavi i razumijevanje ukućana, jer zaljubljenici znaju biti udubljeni u izradu i do šest sati dnevno – kaže on, izlažući dva modela, od čega jedan antigravitacijski, u kojem vlakić kruži tračnicom naopako. Po njoj tako, objašnjava Kuhta, docent na Umjetničkoj akademiji u Splitu, ne pada prašina.

HŽ ih više ne potpomaže

Da modelarstvo usvajaju i mlađi, dokaz je Ivan Šinko, kojeg je otac Želimir u klub upisao na dan kad se rodio.

– Puno je lakše raditi udvoje. Odrastao sam skromno i uvijek gledao drugu djecu kako se igraju. A kako sam ja vječito dijete, krenuo sam se igrati tek kad sam zaradio prvu plaću – kazao je tata. Modelari kažu da ih je nekad financijski pratio HŽ i Grad, ali takav "vlak", čini se, više neće stići.

Ključne riječi

Komentara 1

VI
Vito
08:04 28.11.2012.

koja prevara Došao tamo u ponedjeljak nema ničeg - pitam jednog "inovatora", jednu koja je ušla, nitko nema pojma, kažu - pitajte modelare A modelara nigdje, samo na plakatu Skupili se u subotu njih nekolicina i odmah nestali Zašto suto su to novinari uopće objavili?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije