ukorak s Eu

Za 700 kn uvodi se daljinsko odčitanje plina

mjerenje plina
Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL
30.10.2013.
u 10:06

Cijena odčitanja po zgradama i kućama trenutačno je od dvije do sedam kuna

Čekanje na dolazak zaposlenika plinare, ostavljanje ceduljica na vratima ili pak slanje SMS-a o stanju plinskog brojila Zagrepčani za 700 kuna mogu zamijeniti daljinskim odčitanjem. Od sadašnjih 275 tisuća korisnika koji su priključeni na plin, zasad je moderniju uslugu uzelo njih 33 tisuće, a prema naputku Europske unije, do 2020. godine to bi trebalo učiniti 80 posto potrošača.

Lakše za građane 

Gradska plinara građanima nudi nekoliko modela, od ugradnje automatskog sustava dostave stanja potrošnje putem teleoperatera, slanja podataka putem radijske frekvencije do korištenja svjetlosnih vodova podružnice Digitalni grad. Koji se sustav primjenjuje na koje brojilo ovisi o nekoliko čimbenika. Tako se novija tehnologija ugrađuje u nove zgrade i nove plinomjere, dok se radijski sustav na principu frekvencije ugrađuje kod postojećih korisnika. U konačnici, poručuju iz Plinare, ulaganjem u digitalno odčitanje građani će dobiti na komociji jer više neće morati voditi brigu je li im stanje na brojilu odčitano, a Plinara će dobivati točnije podatke i ostvariti uštedu.

– Klasično odčitanje obavljamo četiri puta godišnje, a uspješnost je 80 posto, dok digitalnim odčitanjem dobivamo stopostotne podatke – kazao je Mario Jelić, direktor Sektora za podršku korisnicima sustava. Objasnio je da brojila u Zagrebu tijekom ljetnog razdoblja odčitava 20-ak osoba, dok se zimi dodatno angažira po potrebi i desetak studenata. Iako nema točan izračun cijene odčitanja pojedinačnog plinomjera, računa se da po zgradama taj posao stoji dvije kune, dok se trošak odčitanja u podsljemenskoj zoni ili po vikend-naseljima u okolici grada zbog većih troškova penje do sedam kuna.

– Svi novi korisnici dužni su osigurati mogućnost daljinskog sustava odčitanja, a njega mogu zatražiti i svi postojeći korisnici – kazao je Jelić. 

Prioritetan plan

Digitalno odčitanje za Plinaru je dvostruko jeftinije od klasičnog odčitanja brojila čak i kada se u cijenu uračunaju i sve investicije koje Plinara mora poduzeti kako bi sustav mogao funkcionirati. 

– Nama je prvi cilj na ovaj način pokriti gospodarstvenike koji su veći potrošači, a potom i one potrošače u novijim naseljima koji ga još nisu uveli – kazao je Jelić. Svi potrošači koji žele uvesti daljinsko odčitanje u svom kućanstvu mogu se javiti Gradskoj plinari, Radnička cesta 1.

>>Neće smjeti isključiti struju, plin i grijanje u 50 tisuća domova

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije