Zanesenjaci iz kvarta svake godine vrate nas u vrijeme bana, Zagorke...

f
Anto Magzan/Pixsell
07.04.2017. u 17:02

Obični ljudi, koji nikada nisu glumili, potpuno se užive u likove koje turistima predstavljaju kroz "Zagrebački vremeplov"

Ponovno će se Gornjim gradom šetati Marija Jurić Zagorka, A. G. Matoš, Ljudevit Gaj i ban Josip Jelačić.

Manda će još jednom zagrabiti vodu iz Manduševca, a gradska straža opet će nas čuvati. Na Dolcu će kumice u nošnjama prodavati svoje autohtone proizvode, a šestinska pralja proći će Jelačić-placom s košarom na glavi. Tako će uskoro, jubilarni deseti put, izgledati gradske ulice. Zagreb će utonuti u prošlost kroz program Turističke zajednice “Zagrebački vremeplov”. Projekt je to koji ne bi bio moguć bez čitave plejade ljudi koji likove iz prošlosti utjelovljuju. Ne samo da ih glume, potpuno se užive u svoje uloge. Da bi o svom liku znali što više detalja, članovi udruge “Zagreb u prošlosti” proučavaju knjige, gledaju dokumentarce, odlaze na edukacije... A samo da se pripreme za svoje subotnje “nastupe” i obuku kostime, koje šivaju prema starim fotografijama, trebaju im sati. I profesionalni šminkeri. Čine to uz svoje redovne poslove i obaveze. Velika je to predanost aktivnosti koju mogu raditi samo veliki zaljubljenici u zagrebačku povijest.

Turisti ih obožavaju, a i Zagrepčanima uvijek otkriju nešto novo. Znaju nepoznate detalje o junacima i likovima iz legendi na kojima su odgajane generacije. Primjerice, jeste li znali da je Matoš prilično dobro svirao violončelo? Najmlađi stanovnici grada mogu upoznati i najpoznatijeg prodavača bijelog pijeska iz Podsusedskog Dolja – Ivana Jelinčića, koji je pijesak nosio kućanicama za ribanje lonaca. Zagrebačku legendu zvali su Kukurožica jer je uvijek za šešir imao zataknutu ružicu, a javljao se pozdravom: “Peska belega, ku-ku!”. Nova tura romantičnih putovanja počinje 22. travnja promenadnim koncertom na Zrinjevcu i trajat će sve do prvih dana listopada. Prilika je to da Doru i Pavlu iz Zlatarova zlata Augusta Šenoe, zagrebačke Romea i Juliju, pitate da ispričaju svoju nesretnu ljubavnu priču, a Ljudevita Gaja i Sidoniju Rubido Erdödy možete pitati sve što vas zanima o ilirskom pokretu.•

Komentara 2

ŠT
ŠtoReći
10:40 08.04.2017.

Lijepo,svaka čast!

DU
Deleted user
15:18 11.04.2017.

Super stvar!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije