Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLABO POZNATO

Otac Franza Beckenbauera je bio Hrvat?

Franz Beckenbauer file photo
Foto: PA Photos/PRESS ASSOCIATION
1/4
08.01.2024.
u 18:53

Ono što se slabo zna da je otac je slavnog Franza Beckenbauera iz Gospića, a da geni Kaisera Franza postoje i u našoj zemlji potvrđeno je i na ovdašnjim nogometnim terenima.

Njemačka nogometna ikona Franz Beckenbauer (na fotografiji je on u mladim danima) preminula je u nedjelju u 78. godini. Bio je jedan od najboljih nogometaša u povijesti toga sporta.

Ono što se slabo zna je navodna priča da je otac je slavnog Franza Beckenbauera iz Gospića, a da geni Kaisera Franza postoje i u našoj zemlji potvrđeno je i na ovdašnjim nogometnim terenima. Dio je to čudesne obiteljske, ali i sportske priče obitelji Kurs, čiji članovi i danas žive u Karlovcu i Gospiću. 

– Otac je našoj majci još na početku rekao kako se ne treba začuditi ako joj jednog dana iz Njemačke dođe čovjek i kaže da je njegov sin – prisjetio se priče o Franzu Beckenbaueru prije 13 godina tada šezdesetpetogodišnji Josip Kurs, sin Josipa Kursa i nesuđena Franzova oca koji je umro 1997. Beckenbauer je bio jedan od najboljih nogometaša u povijesti, no od činjenice da mu je to brat Josip Kurs mlađi nikad nije stvarao famu:

Nikad je nije zaboravio

– U obitelji to nikad nije bila neka tabu-tema. I moja su djeca, kad bi odlazila kod djeda Josipa, s njime razgovarala o tome. Katkad smo se znali i šaliti. No moj je otac bio takav da od toga nije želio stvarati nikakvu pompu. Ipak, kad pogledate mojeg brata Mihovila i Franza, sličnost je i više nego očita – govorio je Josip Kurs.

A sve je počelo još davnih ratnih godina. Josip Kurs stariji, Beckenbauerov otac, rođen je 1924. u Zemunu. U rujnu 1941. odveden je i zatočen u otvorenom njemačkom logoru Witznau. Ondje je ostao do rujna 1945. Tu počinje romantična priča o čovjeku koji je prisilno doveden u Njemačku i mladoj Njemici koju je ondje upoznao.

Lijepu Antonie Josip godinama nije zaboravio. U pismima koja je poslije pisao s mnogo osjećaja prisjećao se njezinih očiju, opisivao je kao vrlo ljubaznu i osjećajnu ženu s dugom pletenicom. Josip Kurs čvrsto je uvjeren da je s Antonie imao sina Franza. O svemu tome u obitelji su ostala sačuvana pisma koja je pisao svojoj ratnoj ljubavi.

Polubraća sportaši

"Subotu, 19. kolovoza 1944., ne mogu zaboraviti. Ne mogu zaboraviti ni 19. svibnja 1945. Antonie, pitaš me što želim, a ja samo želim da i ti mene ozbiljno shvatiš, kao što ja shvaćam tebe", napisao je Josip Kurs u srpnju 1994. u pismu Antonie Beckenbauer.

Ako je vjerovati onoj da jabuka ne pada daleko od stabla, to što su se uz oca Josipa i sinovi bavili sportom dokaz je da u obiteljima Kurs i Beckenbauer teče slična sportska krv. Najmlađi Mihovil bio je hrvač, a Zdravko i Josip mlađi bavili su se nogometom. Posebno dojmljiv trag na nogometnim terenima ostavio je Josip. Gotovo nestvarno djeluje podatak da je aktivno igrao i stajao na vratima niželigaša Zrinskog iz Ozlja čak i sa 57 godina.

– Da, to je točno, bio sam tada najstariji igrač u svim ligama uopće – skromno je rekao Josip Kurs.

 
 
Ključne riječi

Komentara 4

MI
mikimouse12
20:03 09.01.2024.

Jel ima Messi i Ronaldno sukunbabu iz Hrvatske da jos stignemo nesto sebi pridodat :)

Avatar barba_barba
barba_barba
19:34 08.01.2024.

Trenutačno neukusna i nepotrbna priča, loš tajming

KR
kremenko
05:24 10.01.2024.

Ajme gluposti ,to je i jedan u Srbiji izjavio istu takvu priču koja je isto tako lažna kao i ova .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije