Knjigu je već ekranizirao BBC

Alan Hollinghurst: Linija ljepote

toby_nick1.jpg
import
11.06.2006.
u 14:11

“Dvostruka je krivulja bila Hogarthova “linija ljepote”, zmijoliko palucanje nagona, dva nesavladiva poriva zadržana u jednom pokretu razmatanja. On prijeđe rukom duž Wanijevih leđa.”

Nick Guest, siromašni mladi profesor književnosti, homoseksualac je koji u vrijeme vladavine Margeret Thatcher useljava u dom bogatog konzervativnog parlamentarnog zastupnika. Simbolika njegovo prezimena Guest (guest=hrv. gost) odmah upuće na njegov autsajderski položaj u okruženju u kojem se našao te ga samim time postavlja u komentatora svijeta bogataša, dok drugu simobliku nosi vrijeme u kojem se radnja događa: Thatcherina politika rezultira dubokim procjepom između bogatih i siromašnih, a AIDS i homoseksualnost postaju stvarnost.

“Za Wanija je prvi udar kokaina uvijek bio erotski izljev, kao i za Nicka. Poljubili su se prvi put kad su zajedno uzeli kokain, njihov prvi poljubac, Wani s gorkim ustima od vina, sa živahnim jezikom, sa sramežljivo sklopljenim očima.”

Zagrebete li ispod svake sjajne površine, vidjet ćete prljavštinu. Sve što je lijepo izvana nije nužno lijepo i iznutra. Tome nas još jednom uči autor knjige Allan Hollinghurst, koji se ovom knjigom svrstao među gaj pisce na tragu Henryja Jamesa. Stvorivši kompleksnu priču s mnogo likova ocrtanim kroz svijest jedne osobe, no s naracijom u trećem licu, Hollinghurst je zadivljujuće bogatim i stiliziranim pisanjem odmaknuo homoseksualnost od banalnosti, dajući nam uvida u presjek svih društvenih slojeva tačerinog Londona kroz portret triju najboljih prijatelja.

Nick je siromašni deklarirani homoseksualac, Wani je sin libanonskog bogataša, prikriveni homoseksualac ujedno zaručen za Martine, dok Toby, sin konzervativca i zaručnik kćeri njegovog partnera, pokušava napraviti svoju karijeru. Njihovi životi međusobno se isprepliću u savršenim opisima Hollinghurstova pera da prelazak iz jednog sloja u drugi doživljavamo tako spontano i nenametnuto, a ipak s oštrim razlikama, dok se nad njima nadvija sjena glavnog sporednog lika, oca kuće Geralda Feddena. Nick nam kroz razgovor o Straussu suptilno otkriva Geraldovu šupljikavu narav, koja će na kraju i realizirati kad Nick biva izbačen iz “raja”.

Nickov uspjeh u ovom svijetu ovisi o njegovoj sposobnosti prilagodbe. Nažalost, ispostavi se da je prilično iskrena i naivna osoba koja se ne može mjeriti s kulisama koje postavlja svijet bogataša, iz čega izvlači dobru staru lekciju: Ako želiš igrati ovu igru, igraj po pravilima.


Linija ljepote

William Hogarth, britanski slikar i grafičar, u svojem djelu 'The Analysis od beauty', odbacuje klasičnu vezu između ljepote i proporcije, a pokušava razotkriti “liniju ljepote” u spletu zavojitih i valovitih linija.


Profil


Knjigu možete kupiti u knjižarama Profila.

Želite prijaviti greške?