Kefir, mliječni proizvod podrijetlom s Kavkaza, nadaleko je poznat po svojim blagotvornim svojstvima te slovi kao eliksir dugovječnosti.
KORIST Proizvodi se od kefirnih gljivica, odnosno kombinacije korisnih bakterija i gljivica te predstavlja značajan izvor kalcija i vitamina B kompleksa (produkt kvasca kefira).
Ovaj napitak, lagane i kremaste strukture i kiselkasto osvježavajućeg okusa, regulira razinu glukoze u krvi, smanjuje krvni tlak, razinu štetnog LDL kolesterola i pomaže u reguliranju probave.
PRIMJENA
Redovnom konzumacijom kefira osigurat ćete zdraviju crijevnu mikrofloru, spriječiti probleme probavnog trakta (razvoj kandide, trovanje hranom...) i omogućiti lakšu probavu laktoze mlijeka (posebno važno kod osoba intolerantnih na laktozu). Kako bi upotpunili djelovanje kefira, svoju prehranu obogatite dodatnim unosom prebiotika iz povrća i žitarica.
>>6 supernamirnica koje baš i nisu super: Mogu izazvati artritis i probleme sa štitnjačom