Turistička patrola - Rovinj

Cijene su ovdje vrlo pristupačne, a hrana - čudo!

Foto: Srđan Hebar
Turistička patrola - Rovinj Bookeria
Foto: Srđan Hebar
Turistička patrola - Rovinj Bookeria
Foto: Srđan Hebar
Turistička patrola - Rovinj Bookeria
11.07.2017.
u 11:04
Vlasnik Bookerie u Rovinju je obitelj Čehić
Pogledaj originalni članak

Bookeria ima priču. I odličnog mladog kuhara, čovjeka koji je radio u restoranima po Irskoj, kuhao po uputama Jamieja Olivera. Cijene su vrlo pristupačne, a hrana čudo – uz tunu, kao prilog servira – krušku. Ajmo redom.

– Mama Mirjana imala je ovdje najstariju knjižaru u Istri, a nas dvije sestre pomagale smo joj – kaže Petra (40). U 40 četvornih metara generacije su Rovinjana kao učenici dolazili po knjige za školu. Od Malog princa do knjiga iz matematike.

– Kupovali su i kuharice. Kako je posao s knjigama išao sve slabije, sad ljudima pripremamo jela iz kuharica koje su ovdje mogli čitati. A tko želi, i dalje je unutra puno knjiga, može čitati do mile volje... – dodaje Tatjana (37).

Osim priče, adut im je kuhar Matej Skert (27). Učio je od Toma Gretića, zatim od irskih kuhara, pa čak i od slavnog Jamieja Olivera koji mu je također bio mentor.

Foto: Srđan Hebar
Rovinj - Turistička patrola
Foto: Duško Marušić /Pixsell
Rovinj - Turistička patrola
Foto: Duško Marušić/Pixsell
Rovinj - Turistička patrola
Foto: Duško Marušić /Pixsell
Rovinj - Turistička patrola
Foto: Srđan Hebar
Rovinj - Turistička patrola
Foto: Srđan Hebar
Rovinj - Turistička patrola
Foto: Srđan Hebar
Rovinj - Turistička patrola
Foto: Srđan Hebar
Rovinj - Turistička patrola

– Riba mi je izazov, tu su mnogo otvorenije ruke! I većinu hrane kuham u vakuumu. Po meni je to mnogo kvalitetnije nego da je prženo. Tu nemam ni fritezu – smije se Matej.

– Začine uzgajam sam, kupujem samo sol i papar – kaže dok donosi tanjur s predjelom.

Izgled sjajan.

– Moje jelo! Nazvao sam ga Tuna especial. Riječ je o tuni kuhanoj u vakuumu s aromatiziranim maslacem, majčinom dušicom, limunovom koricom i timijanom. Umak je muštarda s vinom i maslinovo ulje, a prilog kruške poširane u bijelom vinu i medu – kaže ponosno. A kad vidiš tanjur, a pokazivao sam fotografiju i drugim kuharima na našoj obali, svi padnu u trans. Cijena 75 kuna. Okus? Sjajan. Nije ni čudo da iz šminkerskih rovinjskih hotela mnoge goste šalju baš na ovo malo, simpatično mjesto, tek nedavno otvoreno... Ajmo dalje.

– Burger, napravio sam ti ga s majonezom bez jaja, cherry rajčicama, salatom te pecivom od crvene cikle. Govedine je, otprilike, 200 grama – kaže kuhar Skert i dodaje:

– Svi se muče jesti burgere, ali ja savjetujem – prereži ga napola nožem pa u ruku. To se tako jede, moraš biti sav musav po licu. Nema druge – sliježe ramenima.

Tko je u blizini, Bookeria je u samom središtu Rovinja, vrlo ju je lako naći. Društvo je mlado, veselo, opušteno, a hrana top. Cijena obroka? 125 kuna.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

AL
alf
11:52 11.07.2017.

Burger samo 125 kuna, a ja jucer pojeo jednoga u drugoj drzavi na vodi I platio 90 kuna.

DU
Deleted user
08:12 12.07.2017.

Ne budite naivni. U Rovinju ima restorana čiji meni nije ispod 100 €...... Da mi daju zlatne poluge za klopati nemreju toliko koštati.....!!!!

Avatar Izvorni Pravi Hrvat
Izvorni Pravi Hrvat
11:15 11.07.2017.

Najbolje cijene su u Hurghadi gdje ima vise postenih ljudi makar su islamski i ballansli domoljubni divljaci sasvim jednaki po kulturi, jelu i djelu.